De gedaanteverwisselingen van Google en Microsoft slaan aan

Microsofts koers staat op recordhoogte, Google groeit onder de Alphabet-naam: twee geslaagde tech-transformaties.

Sundar Pichai, topman van Google Foto’s Bloomberg/AFP

Beleggers vierden gisteren een feestje bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Microsoft en Alphabet, het nieuwe moederbedrijf van Google. De koers van Microsoft staat op zijn hoogste punt in 15 jaar en het kersverse Alphabet steeg in de handel nabeurs met ruim 10 procent.

Microsoft en Google zijn elkaars concurrenten omdat hun activiteiten grotendeels overlappen. Maar ze hebben meer overeenkomsten: beide technologiebedrijven zitten middenin een grote verbouwing.

Om te beginnen Google. Dat ervoer zijn oorsprong van zoekmachine als een beperking omdat de oprichters Sergey Brin en Larry Page andere ambities hebben, met name op medisch en maatschappelijk gebied. Veel van die futuristische plannen hebben niets te maken met het verkopen van online advertenties.

De associatie met het ‘oude’ Google beperkt de exploratiemogelijkheden. Vandaar dat Alphabet de zaak opknipt in losse gedeeltes.

Dit kwartaal is het laatste waarin Google nog in het oude formaat presenteert. Google viert de nieuwe naam Alphabet door voor 5 miljard dollar aan aandelen terug te kopen.

Losgezongen

Microsoft zoekt het juist in nauwere samenwerking tussen de divisies die te veel losgezongen raakten. Het bedrijf bestond uit vrij geïsoleerde onderdelen, zoals Office, Windows, en de servertak. Onder druk van nieuwe concurrenten uit het mobiele tijdperk transformeert Microsoft zich in een leverancier van software en diensten met een eigen hardwarelijn en een eigen cloudinfrastructuur.

Gisteren rapporteerde het bedrijf voor het eerst in een nieuwe structuur die de transformatie goed weergeeft. Geen aparte divisies voor Windows, Office, maar ‘More Personal Computing’, ‘Intelligent Cloud’ en ‘Productivity and Business Processes’.

Nog meer overeenkomsten tussen Alfabet en Microsoft: beide transformaties worden uitgevoerd door nieuwe topmannen : Sundar Pichai zwaait zelfstandig de scepter over de Google-activiteiten, bij Microsoft zorgt Satya Nadella voor een frisse wind na het decennialange tijdperk Bill Gates/Steve Ballmer. Er was een nieuw gezicht nodig voor Microsoft, blijkt ook uit het koersverloop. Nadella wist dat afgelopen jaar beloond met 1,2 miljoen salaris, 12,8 miljoen aan aandelen en 4,3 miljoen bonus.

De cijfers

In het derde kwartaal haalde Alphabet 18,7 miljard dollar (16,8 miljard euro) omzet, een stijging van 13 procent. Alphabet zegt meer advertenties op smartphones verkocht te hebben – hoeveel precies blijft onbekend.

Ook de winst van Alphabet viel vorig kwartaal aanmerkelijk hoger uit dan in oktober vorig jaar; 4 miljard, een stijging van 45 procent ten opzichte van vorig jaar.

Google – de zoekmachine dus – heeft de uitdaging dat weliswaar ruim de helft van alle zoekopdrachten van de smartphone komt, maar dat de zoekmachine op een smartphone minder relevant is. De meeste gebruikers openen vaker een app dan dat ze in hun browser op zoek gaan naar informatie. Vandaar dat in de nieuwe Android-versies de ingebouwde zoekmachine ook toegang kan krijgen tot de informatie in de apps – mits de app-ontwikkelaars daar toestemming voor geven.

Microsoft kwam uit op een omzet van 21,7 miljard dollar. De daling van 2 procent is mede te wijten aan de teruglopende opbrengsten van Windows. Microsoft veert op na een forse afschrijving op de Nokia-aankoop. Office 365 en clouddiensten deden het goed.

Door een belastingvoordeel maakte Microsoft 4,6 miljard dollar winst, 1,8 procent meer dan vorig jaar.

    • Marc Hijink