Cyberspionnen probeerden MH17-onderzoek te hacken

De hackers probeerden wachtwoorden en gebruikersnamen van onderzoekers in handen te krijgen.

Voorzitter Tjibbe Joustra geeft een toelichting op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met de resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de ramp met vlucht MH17. Foto: David van Dam

Cyberspionnen hebben geprobeerd om rond de presentatie van het onderzoeksrapport over de MH17 binnen te dringen in de computersystemen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat meldt online beveiligingsbedrijf Trend Micro.

De Onderzoeksraad bevestigt de pogingen om het systeem binnen te dringen. Er is volgens een woordvoerder vooraf rekening gehouden met een poging de systemen binnen te dringen, waardoor er maatregelen zijn getroffen. De woordvoerder kon verder niet ingaan op de online beveiliging van de Onderzoeksraad.

Gecoördineerde aanval

Trend Micro spreekt van een “gecoördineerde aanval van meerdere kanten” op het MH17-onderzoeksteam door een cyber-spionagegroep. De hackers hebben op 28 september en 14 oktober, de dag na de presentatie, valse servers opgezet om gebruikersnamen en wachtwoorden van onderzoekers in handen te krijgen. Het is niet bekend of dit is gelukt.

Het bleef volgens de cyberbeveiligers niet bij een aanval op de Onderzoeksraad alleen. Er zou ook een poging zijn gedaan om een “belangrijke partner” van de onderzoeksraad te hacken. De hackers zetten tegen deze partner, die niet bij naam wordt genoemd, een valse webmail-server op. De malafide mailserver werd in vroeg stadium ontdekt.

Pawn Storm

Volgens Trend Micro zit de cyber-spionagegroep Pawn Storm achter de aanvallen. De groep staat bekend om hun cyberspionage tegen internationale organisaties als het Witte Huis en de NAVO, maar volgens Trend Micro neemt de groep ook regelmatig doelen binnen Rusland op de korrel. Hun handelswijze is het opzetten van “eenvoudige maar effectieve” phising-campagnes.

De groep liet zich eerder zien door aanvallen tegen de Syrische oppositie en Arabische landen die zich tegen de Russische inmenging in het Syrische conflict keren. Er werden aanvallen uitgevoerd op de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken.

    • Sjoerd Klumpenaar