Champagne opnieuw kandidaat-voorzitter FIFA

De Franse sportbestuurder stelde zich al eens eerder kandidaat, maar kreeg toen te weinig steun.

Jérôme Champagne tijdens vergadering van de FIFA in Brussel in januari. Foto: Julien Warnand / EPA

De race om het voorzitterschap van de FIFA blijft intrigeren, nu Jérôme Champagne zich opnieuw kandidaat heeft gesteld voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. “Ik heb maandagavond mijn sollicitatiebrief samen met acht steunbrieven naar de FIFA opgestuurd”, zegt de 57-jarige Fransman tegen persbureau AP.

Champagne was eerder actief bij de wereldvoetbalbond. Van 1999 tot 2010 werkte was hij adviseur van oud-voorzitter Sepp Blatter. Daarvoor was hij werkzaam als diplomaat.

Vanochtend maakte Champagne ook op Twitter zijn kandidaatstelling bekend:

Twitter avatar JChampagne2016 Jérôme Champagne I am candidate to the FIFA presidency - https://t.co/EwgNln48Eo https://t.co/4acGAlT3bC

Gebrek aan steun

In februari trok Champagne zich nog terug uit de verkiezingsrace, omdat hij op te weinig steun kon rekenen. Hij wist toen slechts drie landen achter zich te krijgen, terwijl er vijf nodig waren.

Verkiezingscarrousel

Sinds de val van oud-voorzitter Sepp Blatter is er een ware carrousel rond de kandidaatstelling voor het FIFA-voorzitterschap losgebarsten. De Zwitser Blatter stapte in juni op als voorzitter, terwijl hij even daarvoor nog was herkozen voor een vijfde termijn. Hij werd al langer in verband gebracht met een groot corruptieschandaal.

Op dit moment hebben UEFA-voorzitter Michel Platini, de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein, oud-voetballer David Nakhid en de Zuid-Koreaanse miljardair Chung Mong-joon zich gekandideerd voor het voorzitterschap. Omdat Chung Mong-joon en Platini door de FIFA zijn geschorst vanwege vermeende corruptie, is het nog maar de vraag of zij verkozen mogen worden. Ook hebben ook andere voetbalbestuurders, zoals Braziliaanse oud-topvoetballer Zico, laten weten interesse te hebben in het voorzitterschap.

Corruptie

Zowel FIFA-voorzitter Blatter als Platini werd eerder deze maand door de ethische commissie van de FIFA voor negentig dagen geschorst.

Blatter en Platini liggen onder vuur wegens dubieuze betalingen tussen 1999 en 2002. Platini zou in die periode twee miljoen Zwitserse frank hebben ontvangen van Blatter. In ruil daarvoor zou Platini stemmen vanuit Europa hebben geregeld voor Blatters herverkiezing als voorzitter van de FIFA in 2011.

De deadline voor kandidaten sluit in de nacht van maandag op dinsdag. De verkiezingen zijn op 26 februari.

    • Etienne Verschuren