Brussel keurt grenscontroles Duitsland en Oostenrijk goed

De tijdelijke grenscontroles zijn volgens de Europese Commissie niet in strijd met het Schengen verdrag.

Vluchtelingen helpen elkaar terwijl ze een berg opklimmen bij de Oostenrijkse grens, onderweg richting Duitsland. Vladimir Simicek / AFP Photo

De Europese Commissie heeft de tijdelijke strengere controle van de Duitse en Oostenrijkse grenzen goedgekeurd. Volgens Brussel zijn de controles niet in strijd met het Schengenverdrag.

De twee landen handhaven al enige tijd een strengere grenscontrole om de toestroom van vluchtelingen het hoofd te bieden. Begin september begon Duitsland met het controleren bij de grenzen en Oostenrijk volgde enkele dagen later. De Europese Commissie heeft nu geoordeeld dat het instellen van de controles en de verlenging ervan niet in strijd zijn met de Schengengrenscode.

Noodzakelijk en in proportie

De maatregelen van Duitsland en Oostenrijk zijn door de Commissie beoordeeld op noodzakelijkheid en evenredigheid. De Commissie oordeelde dat de beslissingen van de twee Lidstaten “gemotiveerd zijn door een serieuze bedreiging van de binnenlandse veiligheid, veroorzaakt door de buitengewone instroom van asielzoekers die vaak zonder nodige documenten in de Europese Unie aankomen”. Het introduceren van grenscontroles is zo dus bedoelt “om de controle over dit buitengewone aantal migranten te houden”. Brussel vindt daarom dat de landen de noodzaak van de “proportionele” controles hebben aangetoond.

Verder liet de Europese Commissie weten dat ze het waarderen dat Slovenië is gestopt met de controles langs de Hongaarse grens. Die controles hebben een maand geduurd. Hongarije nam vervolgens het stokje over en begon vorig weekend de grens met Slovenië te controleren. De Europese Commissie gaat zich nog over de rechtmatigheid daarvan buigen.

Hongarije heeft daarnaast zijn grenzen met Kroatië en Servië gesloten. Die twee landen zijn in tegenstelling tot Slovenië niet toegetreden tot het Schengenverdrag.

    • Laura van der Reijden