Bomaanslagen in Nigeria zorgen voor zeker 50 doden

Een van de bomaanslagen was in de oostelijke stad Yola waar tot dusver geen aanslagen plaatsvonden.

In de noordoostelijke stad Maiduguri vielen vanochtend zeker 28 doden bij een bomaanslag. Foto AFP

Bij een dubbele bomaanslag in Yola in het oosten van Nigeria zijn zeker 27 doden gevallen. Ook raakten er 96 mensen gewond, zo meldt AFP. De aanslag is vermoedelijk uitgevoerd door de extremistische beweging Boko Haram.

De explosie vond plaats tijdens het wekelijkse vrijdaggebed. Het is onduidelijk of de bomaanslag is uitgevoerd door een zelfmoordterrorist of dat er bom was verstopt in de moskee. De oostelijke stad Yola was tot dusver nog redelijk gespaard van aanslagen van Boko Haram.

Bij bomaanslag vanochtend zeker 28 doden

De extremistische beweging voert zeer geregeld aanslagen uit. Zij zijn waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor de bomaanslag die vanochtend plaatsvond in Maiduguri. Hierbij vielen zeker 28 doden. Deze stad in het noordoosten van Nigeria geldt als een bolwerk van Boko Haram.

De terreurgroep zou ook aanslagen plegen door explosieven in iPads en telefoons te plaatsen en ze vervolgens op straat leggen in de hoop dat mensen ze meenemen.

Vorige week kondigde de VS aan dat ze gaan helpen bij de bestrijding van Boko Haram. De driehonderd Amerikaanse militairen worden in Kameroen ingezet bij surveillanceoperatie’s. De VS zouden niet van plan zijn tegen Boko Haram te vechten.

    • Huib de Zeeuw