‘VS en Irak voorkomen massa-executie door IS’

Amerikaanse en Iraakse militairen hebben gisteren een massa-executie van Islamitische Staat in Noord-Irak weten te voorkomen. Toen de samenwerkende legers hoorden dat de executie van tientallen gijzelaars op til stond, grepen ze in bij het dorp Hawija. Dat heeft het Pentagon laten weten, meldt de BBC.

Zo’n zeventig gijzelaars werden bevrijd, onder wie ongeveer twintig leden van de Iraakse veiligheidsdienst. In tegenstelling tot eerdere berichten werden bij de actie geen Koerden bevrijd.

Bij de operatie kwam één Amerikaanse militair om het leven. De neergeschoten militair is de eerste Amerikaan die in de strijd tegen IS op Iraakse of Syrische bodem is gesneuveld. Volgens het Pentagon zijn vijf IS-strijders gevangengenomen en kwam een onbekend aantal terreurstrijders om het leven.

Hawija ligt in de provincie Kirkuk, waar voornamelijk Koerden wonen. Bij de actie werd een door IS gerunde gevangenis bestormd. De regionale Koerdische overheid had het Amerikaanse leger gevraagd om hun Iraakse collega’s bij te staan bij de actie.

De VS richten zich in de strijd tegen IS hoofdzakelijk op luchtaanvallen. Ook traint het Amerikaanse leger Iraakse en Koerdische militairen. De bevrijdingsactie duidt volgens het Pentagon niet op een verandering in tactiek. Er zou sprake zijn van „unieke omstandigheden” omdat de gegijzelden op het punt stonden om te worden geëxecuteerd.

De afgelopen tijd proberen Koerdische en Iraakse troepen in het noorden van Irak terrein te heroveren op IS. Zij worden bijgestaan door de coalitie onder leiding van de VS, die al ruim een jaar bijna dagelijks bombardementen uitvoert op IS-stellingen in Syrië en Irak.