‘VS en Irak voorkomen massa-executie door IS in Noord–Irak’

Amerikaanse en Iraakse militairen hebben gisteren een massa-executie van Islamitische Staat in Noord-Irak weten te voorkomen. Toen de samenwerkende legers hoorden dat de executie van tientallen gijzelaars op til stond, grepen ze in bij het dorp Hawija, meldde het Pentagon. Zo’n zeventig gijzelaars werden bevrijd, onder wie ongeveer twintig leden van de Iraakse veiligheidsdienst. In tegenstelling tot eerdere berichten werden bij de actie geen Koerden bevrijd. Bij de operatie, die in de vroege ochtend werd uitgevoerd, kwam één Amerikaanse militair om het leven. Hij werd door een IS-strijder neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen. De neergeschoten militair is de eerste Amerikaan die in de strijd tegen IS op Iraakse of Syrische bodem is gesneuveld. Volgens het Pentagon zijn vijf IS- strijders gevangengenomen en kwam een onbekend aantal terreurstrijders om het leven. De VS richten zich in de strijd tegen IS hoofdzakelijk op luchtaanvallen. Ook traint het Amerikaanse leger Iraakse en Koerdische militairen. De bevrijdingsactie duidt volgens het Pentagon niet op een verandering in tactiek. (BBC)