Benghazi-verhoor triomf voor Clinton

Elf uur lang werd Hillary Clinton gegrild. Ze bleef moeiteloos overeind, haar tegenstanders beten in het zand.

Hillary Clinton verlaat het Benghazi-verhoor omringd door beveiligers. De presidentskandidaat werd elf uur verhoord over haar mogelijke rol bij een aanslag op Amerikaanse diplomaten in 2012.
Hillary Clinton verlaat het Benghazi-verhoor omringd door beveiligers. De presidentskandidaat werd elf uur verhoord over haar mogelijke rol bij een aanslag op Amerikaanse diplomaten in 2012. Foto Chip Somodevilla/Getty Images, AFP

Hillary Clinton heeft haar beste week als presidentskandidaat gehad. Ze domineerde het eerste tv-debat, haar rivaal Joe Biden besloot niet mee te doen aan de Democratische voorverkiezingen, tegenkandidaat Jim Webb trok zich terug. Gisteren volgde de grootste triomf: ze bleef elf uur lang staande in een verhoor voor de Benghazi-commissie van het Congres. Het verhoor, dat bedoeld was om haar te kijk te zetten, werd een totale afgang voor de Republikeinse voorzitter Trey Gowdy.

„Nieuwe feiten” zou Gowdy, een conservatieve oud-aanklager, naar boven brengen. Over Hillary Clintons rol in de nasleep van de aanval op twee Amerikaanse posten in de Libische stad Benghazi, op 11 september 2012. Daarbij kwamen vier Amerikanen om het leven. „De waarheid. De volledige waarheid. Niets dan de waarheid” wilde Gowdy van Clinton horen. Hij zei het met dreigende stem aan het begin van het verhoor.

De Benghazi-commissie is geen Republikeins speeltje om een aartsvijand te beschadigen, had Gowdy vooraf gezegd. Dat twee prominente Republikeinen en een oud-medewerker dat wel degelijk hadden toegegeven, lag volgens Gowdy aan hun onwetendheid. De anderhalf jaar onderzoek, de vier miljoen euro aan kosten – het diende allemaal om de waarheid te vinden. Had Clinton verdoezeld dat het om een terreuraanval ging? Had ze voor te weinig beveiliging gezorgd? Vrijgekomen e-mails van Clinton zouden nieuw licht op de zaak moeten werpen.

Al snel bleek dat Gowdy maar op één ding uit was: een kruisverhoor van Clinton, die destijds minister van Buitenlandse Zaken was. Scherp, met een ijskoude blik in de ogen, ondervroeg de voormalige openbaar aanklager haar. Maar de sessie verzandde al snel in details. En na drie uur werd duidelijk dat Clinton niets te vrezen heeft van Gowdy, die vastbesloten lijkt een complot rondom Benghazi te ontdekken.

Gowdy had een ‘smoking gun’ gevonden in de persoon van Sidney Blumenthal. Deze huisvriend van de Clintons mailde haar regelmatig artikelen of tips, ook over Libië. Gowdy impliceerde dat Blumenthal weinig wist van Libië, en zo een ongezonde invloed op Clinton uitoefende. Echte experts zou ze hebben genegeerd. En zo, gaat de theorie verder, vonden vier Amerikanen de dood. Gowdy heeft Blumenthal al eerder onder ede verhoord, achter gesloten deuren. De tekst van dat verhoor houdt Gowdy geheim.

Na een lange sessie over Blumenthal werd Gowdy onderbroken. Afgevaardigde Elijah Cummings, een Democratisch lid van de commissie, zei: „Laat dan het transcript zien van het verhoor! Je wilde toch de waarheid boven tafel?” Gowdy en Cummings begonnen tegen elkaar te schreeuwen. Een derde Afgevaardigde, de Democraat Adam Schiff, bemoeide zich ermee. Hij zei tegen Gowdy: „Je stelt alleen maar vragen over Blumenthal.”

Clinton, in het verhoorbankje, ging er eens goed voor zitten. Ze glimlachte, en ondersteunde haar hoofd met één hand. Toen Gowdy de zitting schorste en woedend wegbeende (terwijl hij schreeuwde: „Wacht maar tot de volgende ronde!”), was duidelijk dat Clinton deze dag niets te vrezen had.

Hillary Clinton zei dat Chris Stevens, de omgekomen ambassadeur in Benghazi, een naaste medewerker van haar was. „Ik heb hem gevraagd naar Libië te gaan.” De verdachtmaking van de Benghazi-commissie dat ze zijn dood had kunnen voorkomen, noemde ze „kwetsend, en intens droevig”. „Ik heb er meer van wakker gelegen dan jullie bij elkaar.” Clinton verloor haar zelfbeheersing niet, al lukte het haar na elf uur niet om haar minachting voor Gowdy te laten doorschemeren. „Het boeit me echt niet wat je allemaal over mij zegt”, zei ze fel.

Fox News

De marathonsessie was groots aangekondigd in de conservatieve pers, waar ‘Benghazi’ echt leeft. Het verhoor moest lang duren, zodat een vermoeide Clinton zich misschien zou verspreken, of emotioneel zou worden. Dit was de enige kans van de Republikeinen om de waarschijnlijke Democratische kandidaat te laten zweten. Fox News zond het verhoor live uit, maar besloot na een paar uur te stoppen. Laat in de avond stapte Trey Gowdy naar buiten. Hij moest zijn nederlaag toegeven. Of de hoorzitting nieuwe inzichten had opgeleverd? „Ze heeft alles al eens eerder gezegd”, zei hij. Clinton bleef onbeschadigd, en misschien wel erger voor de Republikeinen: ze heeft haar tegenstanders te kijk gezet.