Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

‘Amsterdam is één grote yuppenzooi’

De oud-Amsterdammer is bekeerd. „Rotterdam is van de gewone mensen. In Amsterdam zijn mensen bang voor elkaar.”

Zelfs wie meer dan een kwart eeuw in Amsterdam heeft gewoond, kan nog „een echte Rotterdammer” worden. Vraag maar aan acteur Jack Wouterse (58). Zo’n acht jaar geleden verruilde hij Noord- voor Zuid-Holland, 020 voor 010. Hij wil er niet meer weg. Op dat wedstrijdgedoe heeft hij het niet zo. Maar: „Rotterdam is gewoon een veel leukere stad.”

Amsterdam zag hij veranderen, en niet ten positieve. „Alles gaat over geld, de stad is verkocht. Aan mensen die 5, 6 ton neerleggen voor een huis. Daar zit geen Amsterdammer meer tussen. Het is één grote yuppenzooi. Ik ging weleens naar de Arena: alleen maar Woerden wat je daar ziet.”

Dat hele Amsterdam bestaat niet meer, vindt Wouterse. „Het is een pretpark voor jongens en meisjes met hoedjes, die spa drinken en onduidelijke broodjes van 5 euro eten.” En ook „afschuwelijk lelijk”. „Rembrandtplein, Leidseplein; er is geen flikker aan. Het is sfeerloos.”

Wouterse verhuisde voor zijn werk bij het Ro Theater, waar hij sinds 2008 aan verbonden is. Hij aardde snel. Voor RTV Rijnmond presenteerde hij het kinderprogramma Ik ben Rotterdammer!. Met acteur Gijs Naber en actrice Hannah van Lunteren maakt hij Ro Radio en hij presenteert Moois, over Rotterdamse cultuur, ook bij de lokale omroep.

Rotterdam is een stad van de gewone mensen, zegt Wouterse. „Er gebeurt hier een hoop, zonder dat erover geluld wordt. Dat vind ik heel prettig.” Kunst bijvoorbeeld, dat is er „in overvloed”. Veel nieuwe gebouwen „met smaak”. „Je hebt hier veel minder dat Madurodamgevoel. Maar van mij hoeft niet iedereen naar Rotterdam te komen.”

Rotterdam is ook verder wat betreft integratie, denkt hij. Alle kleuren zijn er „door elkaar geflikkerd”, zoals dat hoort in een stad: goed voor de sfeer. Zijn wijk bijvoorbeeld, het Nieuwe Westen, is een gemixte woonwijk geworden, de junken verdreven door bewoners die het heft in eigen handen namen, kluswoningen kochten, bloemen plantten. En Amsterdam? „Zuid is wit, de Bijlmer is zwart, West is Marokkaans. Mensen zijn bang voor elkaar.”

Veel houdt hij van de Rotterdamse parken, waar mensen barbecuen zoals je in het buitenland ziet. Anders dan het Vondelpark, waar het „gitzwart” ziet van de mensen. „Een bepaald publiek, mannen van 60 op rollerskates. In Rotterdam wordt sowieso minder gerollerskatet. En al helemaal niet door oudere mannen.”