Man die op een Zweedse school een leraar en een leerling (17) doodde met een zwaard, zelf ook dood

De 21-jarige man die gisteren met een zwaard mensen aanviel bij een school in het Zweedse Trollhättan is in een ziekenhuis overleden. Hij stierf aan de verwondingen die hij opliep toen hij door de politie werd neergeschoten. Een operatie mocht niet baten. Bij de aanval kwamen twee mensen om: een leraar en een 17-jarige leerling. Een andere leraar ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. Ook twee leerlingen zijn opgenomen. Getuigen, familieleden en scholieren zijn opgevangen door een crisisteam.

De politie heeft de dader geïdentificeerd als een 21-jarige inwoner van het stadje, 75 kilometer ten noorden van Göteborg. Het huis van de dader is doorzocht. Over zijn identiteit en motief zijn nog geen mededelingen gedaan. De Zweedse tvzender TV4 berichtte dat hij bekendstond als een tegenstander van de komst van asielzoekers in de regio. Dit is niet bevestigd door autoriteiten.

De aanval begon in een café naast de basis- en middelbare school, waar zo’n 400 leerlingen op zitten. Leerlingen die getuige waren van de aanval, zeiden tegen lokale media dat de man een Star Wars-masker droeg; sommigen dachten eerst dat het om een grap ging. Op een foto die circuleerde op sociale media en vermoedelijk de aanvaller toont, is een zwarte helm te zien. Behalve het zwaard had hij meer steekwapens bij zich. De Zweedse premier Stefan Löfven is afgereisd naar Trollhättan, een industriestadje waar het hoofdkantoor van automerk Saab staat. Löfven sprak van een „zwarte dag”. De laatste keer dat er in Zweden een dode op een school viel was bij een schietpartij in 1961 in Kungälv. In Malmö werd in 2004 een aanval op een school verijdeld. (NRC)