NRC tipt: wat is er dit weekend te zien op tv?

Ed Sheeran en Ruby Rose presenteren zondag de MTV European Music Awards

De mediaredactie tipt tv-programma's die dit weekend te zien zijn.

Vrijdag 23 oktober

„Hoooly shit, hoooly fuck!” schreeuwt Freek Vonk in de promo van zijn tweede natuurserie voor volwassenen, Freek Vonk in Latijns-Amerika (NPO 3, 20.30-21.15u.) Na Australië trekt hij deze keer naar Latijns-Amerika om allerlei wilde, gevaarlijke en zeldzame dieren te bekijken. Hij begint zijn reis op de Galapagoseilanden, waar hij de reuzenschildpad bekijkt. Ook te zien: de blauwvoetgent (blue footed boobies).

Filmliefhebbers kunnen iets later - na de derde aflevering van Homeland 5 - op dezelfde zender terecht voor Animal Kingdom (NPO 3, 22.10-0.05u.) van de getalenteerde regisseur en scenarist David Michôd. De film is een beklemmend, voortreffelijk geacteerd en beheerst gefilmd misdaaddrama. Na de dood van zijn moeder belandt tiener Joshua in de familie met criminele ooms die zij altijd op afstand hield. Te veel verklappen zou zonde zijn: de kracht van Animal Kingdom schuilt in zijn onverwachtse wendingen.

Wie de avond luchtiger wil afsluiten kan terecht bij The Graham Norton Show (BBC 1, 23.35-0.25u.) De presentator ontvangt de hoofdrolspelers van de nieuwe Bond-film Spectre op de bank. Daniel Craig (voor de vierde keer 007), Naomie Harris (Moneypenny) en nieuwe slechterik Christoph Waltz (Franz Oberhauser) praten over de film en popster Sam Smith zingt voor de eerste keer het themanummer Writing’s on the Wall live op tv.

Zaterdag 24 oktober

Zaterdagavond testen de EO en KRO-NCRV de bijbelkennis van vier bekende Nederlanders in de Grote Bijbelquiz 2015 (NPO 2, 20.20-22.00u.) Dit jaar zijn dat Ruud de Wild, Jack de Vries, Carolina Dijkhuizen en Abdelkader Benali. Geen Bijbelverhalen op NPO 3; daar staat de avond in het teken van het vijftigjarige jubileum van 3FM (NPO 3, 20.55-23.10u.). Eerst is er een documentaire te zien over de meeste spraakmakende programma’s uit de geschiedenis van de radiozender. Met medewerking van o.a. Wim T. Schippers, Frits Spits, Gerard Ekdom en Frank van der Lende. Aansluitend een registratie van het muzikale jubileumfeest, opgenomen in Paradiso.

Voor thuisblijvers zijn er laat op de avond twee mooie films. Ten eerste de tragikomedie Sideways (Canvas, 23.50-1.50u.) Hierin neemt de gefrustreerde schrijver Miles (Paul Giamatti, recent nog te zien in Straight Outta Compton) zijn vriend, de nooit echt beroemd geworden acteur Jack, een week mee op reis langs zijn favoriete plekken in Californië: de wijnkastelen. El secreto de sus ojos / The Secret in Their Eyes (NPO 2, 23.35-1.36u.) van Juan José Campanella won in 2010 een Oscar voor beste niet-Engelstalige film . Benjamín Espósito (Ricardo Darín) is net met pensioen gegaan als onderzoeker bij het ministerie van Justitie, maar een moordzaak uit het begin van zijn carrière laat hem niet los.

Zondag 25 oktober

MTV hoopt dat de jonge doelgroep van de zender nog eens de tv aanzet om te kijken naar de 22ste Europe Music Awards (MTV, 21.00-22.55u., preshow vanaf 20.00u.), live vanuit Milaan. Tijdens de Amerikaanse VMAs twee maanden geleden ging het achteraf vooral over een aanvaring tussen Nicki Minaj en host Miley Cyrus. Zanger Ed Sheeran heeft weinig grote vijanden, dus de kans dat hij ruzie krijgt op het podium is klein. Hij presenteert met actrice Ruby Rose (o.a. Orange Is the New Black). Naast de uitreiking van de prijzen zijn er optredens van Ellie Goulding, Pharell, Martin Garrix en Justin Bieber. Verrassende naam in de line-up: tenor Andrea Bocelli (57).

Veel meer mensen in Nederland zullen kijken naar de finale van kijkcijferhit Heel Holland Bakt (NPO 1, 20.20-21.20u.) Er zijn nog drie kandidaten over: Farida, Sarena en Martine krijgen ter afsluiting de opdracht om een baksel te maken met het thema ‘Duizend-en-een-nacht’. Zal het er, net als in de veelbesproken finale van de Britse versie, emotioneel aan toe gaan?

Fans van de fameuze Japanse Studio Ghibli kunnen eerder op de zondag kijken naar Arrietty (NPO 3, 15.35-17.05u.) van Hiromasa Yonebayashi. De piepkleine Arrietty leeft met haar ouders onder de vloer in een oud huis. Op een dag wordt hun schuilplaats ontdekt. Spannende animatie, gebaseerd op de Britse klassieker The Borrowers.

    • Thijs Schrik