Zo kun je de vluchtelingencrisis ook zien

Nikos Papadopoulos, een gepromoveerd astrofysicus van 36 uit Thessaloniki, bouwt sinds 2013 met de Playmobil van zijn zoon politiek-satirische ‘cartoons’. Hij toont ze op zijn Facebookpagina Plasticobilism en werd er beroemd mee in Griekenland. Deze week haalde hij ook de Britse krant The Guardian. En nu dus NRC.

Playmobil is er niet blij mee. De Duitse afdeling van het speelgoedmerk sloot zijn eerste fanpagina „op grond van merkinbreuk en ‘politiek’ gebruik van hun producten”, zegt Papadopoulos. Na onderhandelingen met Playmobil heeft hij een disclaimer toegevoegd: zijn foto’s zijn gesponsord noch goedgekeurd door Playmobil. Papadopoulos: „Het is alsof de uitvinder van de pen je verbiedt om ermee te schrijven.” Maar bij deze dus: bijgaande foto’s zijn van een Griekse komiek, niet van Playmobil.