Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Zo kun je de vluchtelingen ook zien

Nikos Papadopoulos, een gepromoveerd astrofysicus van 36 uit Thessaloniki, bouwt sinds 2013 met de Playmobil van zijn zoon politiek-satirische ‘cartoons’. Hij toont ze op zijn facebookpagina Plasticobilism en werd er beroemd mee in Griekenland. Deze week haalde hij ook de Britse krant The Guardian. En nu dus NRC.

Playmobil is er niet blij mee. De Duitse afdeling van het speelgoedmerk sloot zijn eerste fanpagina „op grond van merkinbreuk en ‘politiek’ gebruik van hun producten”, zegt Papadopoulos.

Na onderhandelingen met Playmobil heeft hij en disclaimer toegevoegd: zijn foto’s zijn gesponsord noch goedgekeurd door Playmobil. Papadopoulos: „Het is alsof de uitvinder van de pen je verbiedt om ermee te schrijven.” Maar bij dezen dus: bijgaande foto's zijn van een Griekse komiek, niet van Playmobil.