Nederlandse kippenslachters willen eindelijk geld gaan verdienen in China

Via koning Willem-Alexander wil de Nederlandse pluimveesector toegang krijgen tot China.

Meer dan de helft van het Nederlandse pluimvee wordt geëxporteerd. Maar de kip komt China, groeimarkt bij uitstek, niet in. Mark van Gennep, bestuurder van Orange Poultry, een cluster van twaalf Nederlandse kippenslachters, was vorige maand in China om de boel vast te masseren. Komend weekeinde reist Orange Poultry in het kielzog van koning Willem-Alexander naar Beijing in de hoop markttoegang te krijgen.

Waarom heeft Nederlandse kip nog geen toegang tot China? Nederlandse varkens mogen het land wel in.

„Het is gewoon een lang proces. De varkenssector is daar eerder mee begonnen, maar het heeft ook lang geduurd voor zij markttoegang hadden. China is nog niet zo heel lang open, pas twintig jaar. En ze zijn een beetje huiverig voor vee. Het is soms wel moeilijk te begrijpen dat een land als wij, dat het veel beter geregeld heeft dan China, wat betreft hygiënevoorschriften enzo, nu niet naar binnen mag. Maar zo is dat nu eenmaal. 

Slachterij in Nunspeet Foto's Robin van Lonkhuijsen

„In Europa hebben alleen Frankrijk en Polen toegang tot de Chinese markt met hun pluimvee, maar slechts voor een paar slachterijen. Wij zien steeds meer noodzaak om een afzetmarkt in China te creëren, omdat in West-Europa de prijs van kip onder druk staat, onder andere door de import van pluimveevlees uit nieuwe Europese lidstaten, Brazilië en Thailand.”

Gaat de koning het nu voor u regelen?

„Dat verwachten we wel. Maar het is een proces met veel stappen. Wij zijn nog aan het begin. Vorig jaar, toen president Xi hier was, is al gezegd dat de Nederlandse pluimveesector toegang wil tot China. Toen hebben zij een zogeheten sector-enquête opgestuurd, die Nederland heeft beantwoord. Hoe gaan wij om met vogelgriep en dat soort veterinaire toestanden.

„Helaas hebben we in Nederland eind vorig jaar een uitbraak van vogelgriep gehad, waarna de Chinezen een verbod op de import van Nederlands pluimvee hebben ingesteld. Terwijl er dus officieel nog niet eens markttoegang is. Die enquête moet nog door de hele bureaucratie daar, maar dat ligt nu stil door die vogelgriepuitbraak.”

Wanneer denkt u dat het lukt?

„Als de koning dit dossier op het bord legt van president Xi en er een uurtje over praat, waarschijnlijk heel snel. Maar ik verwacht niet dat dat gaat gebeuren. Het is een kwestie van prioriteit. Veel mensen vinden veel melkpoeder heel belangrijk, en FrieslandCampina heeft een heel dikke vinger in de pap. Sommigen zeggen dat zij die missie hebben gekaapt. Maar ja, FrieslandCampina heeft het gewoon goed voor zichzelf geregeld.

„Wij hebben Orange Poultry opgericht om het ook goed voor onszelf te regelen. Daarom ook ons bezoek aan China vorige maand. De Nederlandse ambassade daar adviseerde om niet te gaan zitten wachten. We zijn naar een Chinese vleesbeurs gegaan. En naar de Chinese Kamer van Koophandel van Bijproducten. En de voorzitter van de Chinese Vlees Associatie. Naar het ministerie van Landbouw, veterinaire diensten. Goodwill kweken. Respect tonen.

„Dat zijn niet organisaties die ooit van ons gaan afnemen. Maar zonder de steun van dat soort organisaties kom je er ook niet. In de woorden van de voorzitter van de Chinese Vlees Associatie: ‘We kunnen niet zorgen dat jullie naar binnen komen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat jullie niet naar binnen mogen’.”

Wat zijn de kansen voor de pluimveesector in China?

„We willen niet hele kippen exporteren, maar vooral loopvoeten. Want hier resten zijn, dat eten ze daar. Wij zijn filet-eters, zij zijn boteters. Wij eten de zachte delen. Zij vinden het lekker om te knabbelen op een voetje. Het allerduurste stukje van de kip is in China het knieschijfje. Een product dat hier niks waard is, is daar populair. Een delicatesse. Dus wij zien gewoon handel. Het is logisch dat die pootjes daar naartoe moeten. Er zijn meer dan 1,3 miljard Chinezen!

Slachterij in Nunspeet

En China is natuurlijk enorm in beweging, de komende tien jaar gaan misschien honderd miljoen mensen in steden wonen die allemaal afhankelijk zijn van processed voedselvoorziening.”

Is er ook veel vraag? Ze hebben zelf toch ook pluimvee?

„Ja, er zit niet zoveel vlees aan een loopvoetje, haha, je moet er best veel van eten. Het wordt als delicatesse gegeten, maar ook als snack. Loopvoetjes worden daar als dim sum, maar ook gemarineerd bij benzinestations verkocht.”

Maar nu zit het in China economisch tegen. 

„Mensen moeten nog steeds eten. En in de vleesindustrie gaat het altijd met horten en stoten.

„We moeten in de speech van de koning komen. Want de staat is heel belangrijk in China. Als de koning iets positiefs zegt, als is het maar een zinnetje, zou ons dat enorm helpen. Bijvoorbeeld dat de Nederlandse pluimveesector zo spoedig mogelijk toegang moet krijgen tot de Chinese markt. Dan is het hopelijk volgend jaar een feit. Als er intussen niet weer vogelgriep uitbreekt.”