Volkswagenschandaal mogelijk nog omvangrijker

Miljoenen meer auto’s van Volkswagen dan gedacht zijn mogelijk besmet met sjoemelsoftware.

De beurswaarde van Volkswagen is door het schandaal al een derde gedaald Foto: Hendrik Schmidt/ EPA

De bodem van het Volkswagenschandaal lijkt nog steeds niet bereikt. Volkswagen onderzoekt of meer auto’s dan gedacht software bevatten die emissietesten om de tuin leidt, maakte het bedrijf vandaag bekend. Potentieel wordt het schandaal daarmee flink vergroot.

In een eerder statement zei het Duitse bedrijf dat er alleen sjoemelsoftware was ingebouwd in voertuigen met het laatste type dieselmotor: de EA288. Het zou dan gaan om zo’n elf miljoen voertuigen wereldwijd.

Mogelijk hebben eerdere generaties dieselmotors dan die EA288 ook sjoemelsoftware. Het kan volgens een door Reuters opgevoerde expert daardoor om miljoenen meer auto’s gaan. Hoe meer auto’s besmet zijn met deze software, hoe hoger de kosten voor Volkswagen. Kosten zitten in het ombouwen van auto’s en potentiële boetes en rechtszaken.

Bijna vijf weken geleden gaf Volkswagen toe aan beschuldigingen over sjoemelen met emissietesten. Het bedrijf daalde door het schandaal al een derde in beurswaarde.

    • Liza van Lonkhuyzen