Deense regering wil migranten nóg meer afschrikken

Vluchtelingen, kom niet naar Denemarken. Dat is de boodschap die de Deense regering wil overbrengen. Inger Støjberg, de Deense minister van Immigratie en Integratie, benadrukte dat dinsdag toen ze voor de derde keer in enkele maanden tijd hervormingen bekendmaakte waardoor immigranten moeilijker in Denemarken kunnen blijven. Om een permanente verblijfsvergunning te krijgen moeten migranten onder meer beter Deens beheersen. Ook moeten ze van de laatste drie jaar tweeënhalf jaar lang werk hebben gehad; dat was tot nu toe drie jaar van van de laatste vijf.

De mogelijke hervormingen zijn problematisch voor arme en laagopgeleide migranten, verwacht Anika Liversage, onderzoeker bij het Deense Centrum voor Sociaal Onderzoek. „Een analfabeet kan misschien Deens op niveau 1 leren, maar het zwaardere niveau 2 wordt een probleem”, zegt ze. De strengere Deense asielplannen zijn in lijn met de koers van de minderheidsregering van premier Lars Løkke Rasmussen, die 34 van de 179 zetels heeft, en leunt op de gedoogsteun van de Deense Volkspartij, die met 37 zetels de op een na grootste partij is.

    • Maral Noshad Sharifi