‘Niet naar Ramallah’

Bondscoach Bert van Marwijk van Saudi-Arabië voelt niets voor een voetbaltrip naar Palestina. De FIFA besloot gisteren dat het WK-kwalificatieduel 5 november gespeeld moet worden in Ramallah. De oud-bondscoach van Oranje vindt het echter te gevaarlijk om naar Palestina te reizen.

„Ik ga daar niet heen, dat weet de bond ook”, liet Van Marwijk gisteravond op Sport 1 weten. „Ik kan me ook niet voorstellen dat we daar gaan voetballen. Er is een negatief reisadvies.”

Het duel was gepland voor 13 oktober, maar toen weigerden de Arabieren af te reizen omdat ze Palestina via Israël zouden moeten bereiken. Saudi-Arabië erkent Israël niet en dat land stelt op zijn beurt het luchtruim niet open voor de Saudi’s. Daarop wilde de FIFA het duel op neutraal terrein laten spelen, maar daar gingen de Palestijnen niet mee akkoord.

Palestina heeft nu de garantie gegeven dat het duel door kan gaan, terwijl de FIFA een veiligheidsman heeft ingezet om de wedstrijd in goede banen te leiden. Van Marwijk zal zijn ploeg echter naar eigen zeggen niet begeleiden als de FIFA vasthoudt aan Ramallah als speellocatie. (ANP)