Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Opvoeden

Vluchtelingencrisis naspelen met Playmobil. Mag dat?

Eerst even een disclaimer: deze foto’s zijn gesponsord noch goedgekeurd door Playmobil. Dat moest Nikos Papadopoulos (36) op zijn site zetten toen hij de vluchtelingencrisis naspeelde met de Playmobil van zijn zoon. Papadopoulos, een gepromoveerd astrofysicus van 36 uit de Griekse stad Thessaloniki, bouwt sinds 2013 politiek-satirische ‘cartoons’ met het populaire speelgoed. Hij werd er

Eerst even een disclaimer: deze foto’s zijn gesponsord noch goedgekeurd door Playmobil. Dat moest Nikos Papadopoulos (36) op zijn site zetten toen hij de vluchtelingencrisis naspeelde met de Playmobil van zijn zoon.

Papadopoulos, een gepromoveerd astrofysicus van 36 uit de Griekse stad Thessaloniki, bouwt sinds 2013 politiek-satirische ‘cartoons’ met het populaire speelgoed. Hij werd er beroemd mee in Griekenland en haalde deze week zelfs de The Guardian.

Bekijk hier alle Playmobil-cartoons

Playmobil wordt daar verdrietig van. De Duitse afdeling van het speelgoedmerk sloot zijn eerste fanpagina “op grond van merkinbreuk en ‘politiek’ gebruik van hun producten”, zegt Papadopoulos. “Het is alsof de uitvinder van de pen je verbiedt om ermee te schrijven.”

Overigens is de poppetjesproducent zelf ook niet van onbesproken gedrag. In de doos van een piratenschip zit namelijk een donker mannetje. Die moet een slavenhalsband om, volgens de gebruiksaanwijzing. Een vrouw uit Californië klaagde Playmobil daarom eerder deze maand aan. Sinterklaas en Zwarte Piet-speelsets zijn overigens al een tijdje niet meer verkrijgbaar.

Heeft u weleens iets maatschappelijk onoorbaars gedaan met legostenen, duplo, barbies of Playmobil? Grijpt u in als uw kind een concentratiekamp in elkaar duploot of met een legovliegtuig twee blokkentorens omver vliegt? Begrijpt u de zorgen van de speelgoedfabrikanten? Zou er misschien op de doos moeten staan dat volwassenen er niet mee mogen spelen omdat zij hun kinderlijke onschuld verloren hebben? Discussieer op Twitter met #Playmobilvluchteling en mention @nrc_opinie