SanDisk: 19 miljard voor de snelste gigabytes

De chipsector blijft het toneel van overnames. Western Digital, maker van harddisks, plant een miljardenovername van branchegenoot SanDisk.

Foto AFP

Opnieuw een grote overname in de chipsector. De Amerikaanse harddiskmaker Western Digital koopt branchegenoot SanDisk voor ongeveer 19 miljard dollar (circa 16,5 miljard euro). De overname werd gisteren bekend gemaakt.

SanDisk is een van de grootste fabrikanten van geheugenkaartjes en flashgeheugenchips ter wereld. Die worden vooral in mobieltjes gebruikt, maar ook in computers met harde schijven. Deze technologie verbruikt minder stroom en kan data sneller verwerken dan de traditionele harde schijf: ronddraaiende magnetische platen die gevoelig zijn voor slijtage.

De overname is voor Western Digital is een must: de vraag naar harde schijven daalt door de verminderde interesse voor pc’s. Tablet pc’s en smartphones gebruiken flashgeheugen en maken hun backups in de cloud, niet op een lokale harddisk.

Datacentra leunen grotendeels op harde schijven, maar ze gebruiken inmiddels ook flashgeheugen omdat de kosten per gigabyte van deze technologie snel dalen.

Western Digital telt 86,50 dollar per aandeel neer voor SanDisk, waarvan het grootste gedeelte in contanten.

Western Digital zag zijn omzet in het afgelopen boekjaar met 4 procent krimpen tot 15, 1 miljard dollar. De omzet van SanDisk bedroeg in 2014 6,6 miljard dollar – dat was een groei van 7 procent. SanDisk werkt nauw samen met het Japanse Toshiba en concurreert met name met de chips van Samsung. De wereldwijde markt voor flashgeheugenchips groeide vorig jaar tot bijna 29 miljard dollar.

Deze overname past in een rijtje van grote fusies in de chipsector in het afgelopen jaar. Een greep uit de miljardendeals: Het Nederlandse NXP kocht concurrent Freesale voor 10,5 miljard euro, chipmaker Intel betaalde 16,7 miljard dollar voor Altera en IBM verkocht het gros van zijn chipdivisies aan de Chinese fabrikant Lenovo.

De grootste overname is van Dell, dat EMC voor 67 miljard dollar (58,9 miljard euro) wil kopen: tot nu toe de grootste technologie-overname ooit. EMC levert gespecialiseerde opslagsystemen voor de cloud aan grote zakelijke klanten.

Beleggers hebben vooralsnog weinig vertrouwen in de overname van SanDisk. Het aandeel Western Digital daalde gisteren met ruim vier procent, na bekendmaking van het nieuws.