Rusland bouwt bases bij Japan en de Noordpool

Er wordt gewerkt op verschillende locaties aan de oostkust.

Minister Sjoigoe en Vladimir Poetin.
Minister Sjoigoe en Vladimir Poetin. Foto Sergej Ilnitski / EPA

Rusland is bezig met de bouw van een aantal militaire bases in het Noordpoolgebied en op de betwiste Koerilen. Dat heeft de Russische minister Sergej Sjoigoe van Defensie aangekondigd, meldt het Moskouse persbureau Interfax. Alle bases liggen aan de oostkust, de kant van Alaska. De Koerilen zijn een bron van spanningen tussen Japan en Rusland.

“We doen hier niet geheimzinnig over”, zei Sjoigoe volgens Reuters. Op het eiland Kotelnie zou een grote basis in aanbouw zijn. “Zoiets hebben we in Sovjettijden nooit gezien.” Er zou ook gewerkt worden aan bases op het eiland Wrangel, Kaap Schmidt en Tsjoekotka. Het is de bedoeling dat ze in 2018 operationeel zijn.

Het conflict tussen Japan en Rusland over de Koerilen is al decennia oud. Rusland nam ze in na de Tweede Wereldoorlog. De spanningen zijn zelfs zo hoog opgelopen dat de landen nooit een officieel vredesakkoord ondertekend hebben. Volgens Reuters zal de bouw van de basis de banden waarschijnlijk verder aantasten.