Recordaantal migranten naar Slovenië: 12.600 in 24 uur

Het land doet een noodoproep aan de EU voor meer agenten.

Een vrouw draagt haar kind, op de Macedonisch-Servische grens. AFP / Armend Nimani

In Slovenië is de afgelopen 24 uur een recordaantal migranten binnengekomen: 12.600. Het kleinste land op de Balkanroute doet een dringende oproep aan de EU om meer agenten te sturen om de crisis te beteugelen.

Gisteren zei Slovenië ook al meer politie te willen, onder meer door gepensioneerde agenten tijdelijk weer in dienst te nemen. Ook wil het land het leger inzetten voor grensbewaking.

Zelfs in Hongarije zijn nog niet zoveel vluchtelingen binnengekomen op één dag als nu in Slovenië is gebeurd. Ook niet tijdens het hoogtepunt van de crisis, op 23 september: toen kwamen 10.046 mensen Hongarije binnen. Sinds zaterdag zijn al 34.121 migranten via Slovenië gereisd.

Migranten verleggen route noodgedwongen

Vrijdag sloot Hongarije de grens met Kroatië, waardoor migranten hun route noodgedwongen hebben verlegd naar Slovenië. Voorzitter van de Europese Commissie Juncker heeft dit weekend een speciale top ingelast met landen van de westelijke Balkan over de vluchtelingencrisis.

Orban: leiders EU moeten volk betrekken

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft de Europese leiders opgeroepen hun immigratiepolitiek te veranderen en kiezers te betrekken bij de toekomst van Europa. Anders zal een politieke crisis volgen en de democratie worden bedreigd, aldus Orban. Volgens hem hebben de leiders geen mandaat om honderdduizenden migranten de EU binnen te laten.

Het hek dat Hongarije bouwt langs de zuidelijke grens is bedoeld om migranten te laten omkeren, zegt Orban, niet om hen via andere routes naar Duitsland te leiden.

    • Mirjam Remie