Raf Simons verlaat modehuis Dior

Wie de opvolger van Simons wordt, is nog niet bekendgemaakt.

Outfit uit de voorjaarscollectie voor 2016, de laatste die Raf Simons ontwierp voor Dior. Foto Dior

De Belgische ontwerper Raf Simons verlaat modehuis Christian Dior, zo werd zojuist bekend. Simons was drieënhalf jaar verantwoordelijk voor de vrouwenmode en de haute couture van het huis.

Hij gaat weg om “persoonlijke redenen”, liet de ontwerper weten: “Het is een beslissing die is genomen vanwege mijn verlangen om me bezig te houden met mijn andere interesses, waaronder mijn eigen merk, en de passies die ik naast mijn werk heb.”

‘Contractonderhandelingen stukgelopen’

Volgens modesite Business of Fashion waren de onderhandelingen over de verlenging van zijn contract stukgelopen. Simons was de opvolger van John Galliano, die begin 2011 werd ontslagen nadat hij in een café antisemitische uitlatingen had gedaan. Naar verluidt waren meerdere ontwerpers benaderd voor Simons werd benoemd.

Vlaming Simons (47) maakte in de jaren negentig naam met radicale mannenmode met sterke invloeden van de club- en straatcultuur. Onder zijn eigen naam ontwerpt hij nog steeds uitsluitend mannenmode.

Geliefd

In 2005 werd Simons hoofdontwerper bij Jil Sander, waar hij voor het eerst ook vrouwenmode ontwierp. Zijn collecties hadden grote invloed op de mode en waren geliefd bij critici, maar de verkopen zouden zijn achtergebleven. Eind 2011 verliet hij het in Milaan gevestigde Duitse huis.

In zijn collecties voor Dior mengde hij het erfgoed van Christian Dior met een moderne, bijna abstracte snit, wat soms enigszins geforceerde collecties opleverde. Zijn laatste twee prêt-à-portercollecties waren sensueler. De collectie voor voorjaar 2016, die hij eind vorige maand in Parijs liet zien, was geheel in lijn met de dominante trend gebaseerd op ondergoed.

Wie de opvolger van Simons wordt, is nog niet bekendgemaakt.

    • Milou van Rossum