Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Poetin: Assad is klaar voor overleg met rebellen

Volgens de Russische president zijn bombardementen in Irak niet aan de orde.

Poetin tijdens zijn toespraak in Sotsji.
Poetin tijdens zijn toespraak in Sotsji. Foto Aleksanr Zemlianitsjenko / Reuters

Volgens president Poetin is de Syrische president Bashar Assad klaar om in gesprek te gaan met de rebellengroeperingen in zijn land. Dat heeft Assad deze week gezegd tijdens zijn verrassingsbezoek aan Moskou, zo zei Poetin vanavond tijdens een persconferentie. Samen met de rebellen staat Syrië namelijk sterker in de strijd tegen Islamitische Staat, aldus de Russische president.

Voorwaarde is wel dat de rebellenstrijders daadwerkelijk bereid zijn om aan de zijde van het Syrische leger te strijden, zo zei Poetin volgens persbureau Reuters in Sotsji. Nu is het leger van Assad nog in gevecht met tal van rebellengroepen zoals het Vrije Syrische Leger. De Syrische president krijgt daarbij de hulp van Rusland, dat de rebellen vanuit de lucht bombardeert.

Tijdens zijn toespraak reageerde Poetin ook op de uitspraken van de Iraakse premier Haider al-Abadi. Die zei twee weken geleden dat hij een uitbreiding van het Russische offensief naar Irak zou verwelkomen. Maar volgens Poetin zijn bombardementen in Irak niet aan de orde en heeft Rusland nog geen officieel verzoek van de Iraakse regering gehad.

Een verrassingsbezoek aan Moskou

Eerder deze week verraste Assad met een bezoek aan Moskou. Hij sprak daar met Poetin over de militaire operaties van Moskou en over de strijd tegen “terroristen”. Het was voor het eerst sinds het uitbreken van de burgeroorlog dat de Syrische leider een staatsbezoek aflegt. Voor Rusland is de regering van Assad de belangrijkste bondgenoot in het Midden-Oosten.

Volgens Russische analisten past de groeiende aanwezigheid van Rusland in Syrië goed in het buitenlandse beleid van Poetin. Rusland wil namelijk weer meedoen in de wereldpolitiek, zo zei arabist Leonid Isajev gisteren in NRC Handelsblad:

“Rusland wil dus ook meepraten over het oplossen van de problemen in de wereld. Als je zulke ambities hebt, dan kun je je niet veroorloven dat je geen invloed hebt in een van de belangrijkste conflictgebieden in de wereld – het Midden-Oosten.”