Plasterk maakt tweemaal kans op Big Brother Award

Minister genomineerd voor grootste privacyschender van het jaar.

Minister Ronald Plasterk Foto: Martijn Beekman / ANP

Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft zijn tweede nominatie op zak voor een Big Brother Award dit jaar. Samen met financiële dienstverlener Achmea en softwarebedrijf Microsoft maakt hij kans op de titel “grootste privacyschender van het jaar”, een stemwedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. De minister was eerder al genomineerd voor de Big Brother Publieksprijs.

Plasterk is genomineerd voor de Big Brother Expertprijs vanwege de zogenoemde afluisterwet, een wet die Nederlandse inlichtingendiensten de bevoegdheid moet geven om meer af te luisteren. Volgens Bits of Freedom weigert Plasterk te luisteren naar de kritiek op het wetsvoorstel.

Opstelten ging Plasterk voor

Het is niet voor het eerst dat een minister voor de prijs is genomineerd. De toenmalige minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten won de prijs zelfs drie keer.

Microsoft maakt kans op de prijs vanwege de privacyinstellingen van het nieuwe besturingssysteem, Windows 10. Achmea wordt kwalijk genomen dat het “solidariteit inruilt voor big data”.

Stemmen via website Bits of Freedom

Er kan worden gestemd op de genomineerden via de website van Bits of Freedom. Op 28 oktober mogen de winnaars van zowel de Expertprijs als de Publieksprijs de awards ophalen in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

    • Etienne Verschuren