Ook in hoger beroep twintig jaar cel voor Hamza B.

Eerder werd 20 jaar geëist tegen de verdachte van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in 2012.

Impressie van een portret van de 27-jarige Hamza B. Foto Aloys Oosterwijk / ANP

De Amsterdamse crimineel Hamza B. is ook in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar. Tot dat besluit kwam de rechtbank in het Marokkaanse Tanger vanavond, zo meldt persbureau ANP. Volgens de rechter was B. de bestuurder van de auto die werd gebruikt bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012.

De straf is daarmee lager dan eerder op de avond door de openbaar aanklager werd geëist. De Marokkaanse justitie wilde B. namelijk levenslang vastzetten. Ook vorig jaar werd B. veroordeeld tot 20 jaar cel. Dat kwam toen overeen met de eis van de aanklager.

Bij de eis in eerste aanleg zou echter omkoping van de rechtbank en het gerechtshof in Tanger in het spel zijn geweest. De rechtbank zou voor 180.000 euro zijn omgekocht door de familie van B. Daardoor kreeg hij in december vorig jaar geen levenslang, zoals zijn twee medeverdachten in Nederland, maar twintig jaar celstraf opgelegd. Het gerechtshof zou 200.000 euro en later 160.000 euro zijn geboden om de straf nog verder terug te brengen.

Wildwestscène

De advocaat-generaal in Tanger zei vandaag volgens Het Parool dat het strafdossier van de 27-jarige B. (ook bekend als ‘Chiep Chiep’) een overvloed aan bewijzen en aanwijzingen bevat dat B. een van de huurmoordenaars was die in 2012 twee jonge Amsterdamse criminelen doodschoot, Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21). Behalve de dubbele liquidatie beschoot B. nog een derde crimineel (Benaouf A., het doelwit van de liquidatie) en nam hij ook twee motoragenten onder vuur. Kogels werden teruggevonden in bomen, verkeersborden en in de slaapkamer van een kind. In totaal zijn tientallen kogels afgevuurd; er zaten kogels bij die op 300 meter afstand 6 millimeter dik staal kunnen doorboren.

Ook zei de advocaat-generaal dat de twee medeverdachten van B., Abdil A. en Anouar B, al in Nederland tot levenslang zijn veroordeeld. Volgens de rechtbank in Amsterdam is bewezen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan moord en poging tot moord. Zij gaan in hoger beroep. Een andere verdachte is geliquideerd.

Vlucht naar Marokko

B. vluchtte naar Marokko, waar hij later werd aangehouden. Nederland droeg het strafdossier over aan Marokko, op voorwaarde dat B. hooguit veroordeeld zou worden tot de langst mogelijke celstraf. Voor de door hem gepleegde misdrijven zou B. in Marokko ook de doodstraf kunnen krijgen.

De liquidaties in de Staatsliedenbuurt waren het begin van een reeks brute criminele afrekeningen in woonwijken. Vaker vlogen daarbij kogels in de rondte, in muren van woonhuizen, scholen en auto’s. Burgemeester Van der Laan, politie en OM zeiden eerder zich “grote zorgen” te maken over het “excessieve geweld in de openbare ruimte”.

    • Casper van der Veen