Ayatollah Khamenei geeft zegen aan atoomdeal, maar waarschuwt voor VS

Ayatollah Ali Khamenei heeft zijn steun uitgesproken voor het nucleaire akkoord dat Iran heeft gesloten met de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, Rusland en Duitsland. Wel waarschuwt hij dat de regering op haar hoede moet zijn omdat de VS niet te vertrouwen zouden zijn. Na meer dan tien jaar onderhandelen, beloftes, ruzies, onenigheid en dreigementen over en weer bereikten de landen in juli een akkoord waarin Iran toezegde zijn nucleaire programma in te perken in ruil voor verlichting van de sancties tegen het land. Vorige week stemde het Iraanse parlement al in met het akkoord. Nu gaf ook Ayatollah Khamenei, de geestelijk leider van Iran, zijn zegen. Hij deed dat in een brief die president Hassan Rohani voorlas op de staatstelevisie. Tot nu toe weigerde Khamenei alle commentaar. De ayatollah waarschuwde dat Iran zijn voorraad verrijkt uranium en de zwaarwaterreactor in Arak niet opgeeft tot de kwestie rond de PMD’s is opgelost. Deze possible military dimensions zijn activiteiten die het internationaal atoomagentschap IAEA als verdacht beschouwt en als mogelijke aanwijzingen voor een Iraans kernwapenprogramma ziet. Iran heeft altijd ontkend aan een atoomwapen te werken. (AP)