NRC tipt: twee films die je deze week wilt zien

Tips van onze filmredactie

The Paradise Suite

●●●●○


Mozaïekfilm en Nederlandse Oscarinzending over in Nederland levende buitenlanders die net zo vreemd anders blijken als alle Nederlanders. ‘En dan wordt het opeens nieuws’, schrijft onze medewerker Dana Linssen:

‘Want door de nieuwe volksverhuizingen die in Europa op gang zijn gekomen, opent de film je ogen voor de verhalen van mensen die we vreemdelingen noemen, vluchtelingen, economische migranten of gelukszoekers. Ze worden gedreven door dezelfde emoties als wij: angst, liefde, ambitie.

Regie: Joost van Ginkel. Met: Isaka Sawadogo, Anjela Nedyalkova, Boris Isakovic. The Paradise Suite is vanaf volgende week donderdag in de bioscoop te zien.

The Lobster

●●●●○


Arthouse komedie over een man, gespeeld door Colin Farrell, die na een stukgelopen relatie naar een afgelegen datinghotel wordt afgevoerd. Daar dient hij binnen een maand een nieuwe partner te vinden. Lukt hem dat niet, wordt hij in een dier naar keuze veranderd. De film is een satire ‘over iets wat ieder van ons het meeste aan het hart gaat: de liefde.’ Dana Linssen:

‘[De film gaat] over hoe we uit naam van de liefde de meest verschrikkelijke dingen voor, maar vooral ook tegen elkaar doen. Maar de film is groter dan dat. Als een tweeluik, met een binnen zijn strakke stijl bijna symfonische structuur, klappen het persoonlijke en het politieke op elkaar. The Lobster is een inktzwarte rorschach-vlek, maar het kost minder moeite onze wereld erin te zien dan we eigenlijk zouden willen.’

Regie: Yorgos Lanthimos. Met: Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly, Léa Seydoux. In: 12 bioscopen

    • Roderick Nieuwenhuis