Nederlandse huizenbezitters in Frankrijk krijgen geld terug

Franse belastingverhoging was in strijd met Europese regels omdat ook buitenlanders sociale lasten moesten afdragen.

Foto: Flickr / David van der Mark

Een Franse belastingverhoging voor huizenbezitters wordt nu echt teruggedraaid. Dat meldt persbureau ANP. Honderden Nederlanders die een tweede huis bezitten in Frankrijk krijgen daardoor teveel betaalde belasting terug.

Het Franse kabinet trekt de belasting met terugwerkende kracht in na een eerder besluit van de Franse Raad van State en het Europees Hof van Justitie.

De belasting werd in 2012 verzwaard voor niet-ingezetenen bij de verkoop en verhuur van een tweede huis. Maar de manier waarop de verhoging heeft plaatsgevonden is in strijd met Europese regels doordat bij de verhoging ook niet-Fransen gedwongen werden sociale lasten te betalen.

Volgens Ton Steinz van Juridisch Advies Frankrijk hebben zo’n zeshonderd Nederlanders recht op een teruggaaf van duizenden euro’s, zo vertelde hij tegen ANP. Steinz vertegenwoordigt ongeveer honderd gedupeerden, die recht hebben op bedragen van 5.000 tot 140.000 euro.

    • Sjoerd Klumpenaar