Nederlandse ambtenaren mishandeld in voorstad Parijs

De ambtenaren bezoeken banlieues om te kijken naar de Franse aanpak om radicalisering van jongeren tegen te gaan.

Saint Denis in het Noorden van Parijs. EPA / Etienne Laurent

Een groep Nederlandse gemeenteambtenaren is gisteravond overvallen en mishandeld in een probleemwijk in een voorstad van Parijs. Dat meldt de NOS.

De ambtenaren zijn bezig met een driedaags bezoek aan verschillende banlieues rond Parijs om zich te verdiepen in de Franse aanpak van radicaliserende jongeren. Gisteravond waren zij in Saint-Denis, een beruchte voorstad met veel probleemwerken, waar ze een afspraak hadden met jeugdwerkers.

Een ambtenaar liep een hoofdwond op

Correspondent Frank Renout, die met de groep mee was (maar tijdens de overval in de auto zat), vertelde in het Radio 1-programma Met Het Oog Op Morgen:

“Rond 7 uur à half 8 kwamen ze het zaaltje uit en liepen naar hun volgende bestemming, een sportzaal, zo’n 500 meter verderop. Ze werden bestormd door een groepje jongeren en bespoten met pepperspray in het gezicht. Ze zijn geslagen en geschopt, er zijn tassen weggerukt en kleren weggetrokken. Een ambtenaar heeft een hoofdwond opgelopen.”

‘Zeer geschokt’

De ambtenaren waren “zeer geschokt”, zegt Renout. “Ze gingen niet onbezonnen te werk, want een aantal mensen kent het gebied goed. Ze waren bovendien met de Franse jeugdhulpverleners, die zijn ook overvallen.”

Het avondprogramma werd verder afgelast, maar het werkbezoek van de ambtenaren gaat vandaag verder. Er wordt aangifte gedaan.