Midden-Oostenkwartet bespreekt situatie Israël

Onderhandelaars van de VN, EU, VS en Rusland ontmoeten elkaar morgen in Wenen.

Speciale gezant Tony Blair in gesprek met de Israëlische president Reuven Rivlin in 2014. Foto: Jim Hollander / EPA

Het Midden-Oostenkwartet bespreekt morgen het steeds verder escalerende Israëlisch-Palestijnse conflict. Onderhandelaars van de Verenigde Naties, Europese Unie, Verenigde Staten en Rusland komen dan bij elkaar in Wenen. De EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini laat weten dat de Israëlische en Palestijnse leiders zal worden verzocht hun toon te matigen.

Het viertal, dat in 2002 besloot samen te werken aan een oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten, gaat sinds de oprichting door het leven als het Midden-Oostenkwartet. De oud-premier van het Verenigd Koninkrijk is momenteel de speciale gezant van het Midden-Oostenkwartet. Het kwartet komt morgen bij elkaar vanwege de opkomende geweldsgolf in Israël van de afgelopen weken.

Gisteravond schoot een soldaat van het Israëlische leger per ongeluk een landgenoot dood die hij aanzag voor een terrorist. Het incident vond plaats in Jeruzalem. De man weigerde de politie zijn identiteitspapieren te laten zien. In de schermutseling die ontstond, probeerde de man het wapen van de soldaat af te pakken. Hierop werd hij door een andere soldaat neergeschoten.

Bezoek Netanyahu aan Berlijn

Tijdens zijn bezoek aan Berlijn deze week heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Twitter avatar theblaze TheBlaze John Kerry calls for a stop to violence in Israel, but doesn’t say who’s to blame
https://t.co/UBMbvzTkfZ https://t.co/ZWyWDWg6QO

Gisteren maakte Merkel van de gelegenheid gebruik zich te distantiëren van eerdere uitspraken van Netanyahu. Die zei dinsdag dat de Palestijnse moslimleider Haj Amin al-Husseini, de grootmoefti van Jeruzalem, Hitler ervan had overtuigd de Joden uit te roeien. Volgens Netanyahu wilde Hitler de Joden aanvankelijk alleen verdrijven. De uitspraken van Netanyahu leidden tot ferme kritiek. Merkel reageerde op de uitspraken door te stellen dat Duitsland zijn verantwoordelijkheid erkent voor de Shoah.

    • Etienne Verschuren