Metropole Orkest is volgens NRC-poll dé cultuurmaker  

Bijna 1.400 lezers stemden voor een publieksversie van de NRC Cultuur Top 100. Hun voorkeuren verschillen flink met die van de jury.

Het Metropole Orkest is volgens jullie, de lezers, dé Nederlandse cultuurmaker in het buitenland. Foto NRC
Het Metropole Orkest is volgens jullie, de lezers, dé Nederlandse cultuurmaker in het buitenland. Foto NRC

Het Metropole Orkest is de invloedrijkste cultuurmaker van Nederland, en niet architect Rem Koolhaas. Ontwerper Daan Roosegaarde is de nummer twee, en niet het Rijksmuseum. Op de derde plaats hoort het Nederlands Danstheater en niet fotograaf Anton Corbijn.

Dat zijn de uitkomsten van de publiekspeiling die NRC op zijn website heeft gehouden over de NRC Cultuur Top 100 die een week geleden voor de eerste keer is gepubliceerd. Een tienkoppige jury heeft daarvoor bepaald wie de invloedrijkste Nederlandse cultuurmaker in het buitenland in 2014 was. Voor de samenstelling zijn ook gegevens verzameld over aantallen optredens, exposities of ontwerpen in 2014, over inkomsten uit het buitenland, over prijzen, onderscheidingen en internationale media-aandacht.

Op nrc.nl werd bezoekers van de NRC Cultuur Top 100 gevraagd om met een stem zelf aan te geven wie de meest invloedrijke cultuurmaker is. Bijna 1.400 mensen hebben een stem uitgebracht.

Een opvallende nummer vier in de publieksranglijst is hardrockband Vanderbuyst, die eerder dit jaar stopte en in de NRC Cultuur Top 100 op de 84e plek stond. Het illustreert dat er in sociale media oproepen zijn geweest om op bepaalde cultuurmakers te stemmen. Ook voor Metropole Orkest en Roosegaarde zijn die er geweest.

Dans is goed vertegenwoordigd in de publieks Top 10, waar ook het Nationale Ballet en jeugdgezelschap De Stilte in zijn beland. Choreograaf Hans van Manen is er juist uit weggezakt en krijgt bij het publiek een 18e plek.

Klassieke muziek doet het bij de bezoekers van nrc.nl met 8 vermeldingen bij de hoogste 25 beter dan bij de jury (3 van de 25). Behalve het Concertgebouworkest en André Rieu, net als bij de jury in de top10, behoren Bernard Haitink, Ton Koopman, Jaap van Zweden, Janine Jansen, Reinbert de Leeuw en De Nationale Opera volgens het publiek tot de 25 cultuurmakers die het Nederlandse beeld in het buitenland bepalen.

Rem Koolhaas, de nummer 1 van de jury, haalt net de publieks Top 10, met evenveel stemmen als collega-architect Ben van Berkel. Opvallend lager dan bij de jury, die het belang van de dance-industrie onderstreepte, staan de DJ's. Tiësto, nummer zes in de NRC Cultuur Top 100, zakt bij het publiek weg naar een 55e plek.