Philips krijgt geen boete voor prijsafspraken omdat het zijn schijvenkartel zélf aangaf

Eerst verdien je goed aan illegale prijsafspraken met concurrenten, vervolgens lap je die concurrenten erbij en ga jijzelf vrijuit. Dat is precies wat er is gebeurd met Philips bij een kartel rondom optische schijven. Gisteren maakte de Europese Commissie bekend dat het in totaal 116 miljoen euro aan boetes uitdeelt aan acht fabrikanten die illegale prijsafspraken hebben gemaakt.

De fabrikanten overlegden met elkaar voordat ze inschreven op aanbestedingen van computerfabrikanten Dell en HP. Dat is verboden omdat de fabrikanten van de schijven op die manier op een oneerlijke manier de prijs hoog houden. Optische schijven zitten in laptops en computers om bijvoorbeeld DVD’s af te lezen.

Philips is schuldig bevonden aan concurrentievervalsing, maar omdat het Nederlandse bedrijf als eerste aan de bel trok bij de Europese Commissie, hoeft het geen boete te betalen. Dat is standaardbeleid bij kartels in Europa.

Dat beleid is bedacht als truc om kartels van binnenuit te kunnen aanpakken. Bedrijven die het kartel waaraan zij zelf deelnemen als eerste verklikken, profiteren op deze manier dubbel. Zij betalen geen boete, en hun concurrenten wel. De hoogste boete in deze zaak gaat naar een samenwerkingsverband van Toshiba en Samsung: 41 miljoen euro.