Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Man met zwaard valt aan bij school in Zweden - één dode

De verdachte is neergeschoten door de politie en wordt geopereerd.

EPA / Stig Hedstroem

Een gemaskerde man heeft mensen bij een school in Zweden aangevallen met een zwaard. Hij doodde daarbij een docent en verwondde een andere docent en twee leerlingen, van elf en vijftien jaar. Zij zijn ernstig gewond en liggen in het ziekenhuis.

De verdachte is neergeschoten door de politie. Hij was er ernstig aan toe en moest worden geopereerd. Inmiddels is bekend dat het om een man gaat van tussen de 20 en 30 jaar. De politie weet zijn naam, maar brengt die nog niet naar buiten. Momenteel wordt er een huiszoeking bij hem uitgevoerd.

De steekpartij gebeurde in een café naast de Kronanschool in Trollhättan, een basis- en middelbare school voor zo’n vierhonderd kinderen. Trollhättan is een industriële stad ten noorden van Göteborg, met zo’n 50.000 inwoners.

De Zweedse premier Stefan Lofven is naar Trollhättan gereisd. Hij noemt vandaag een “zwarte dag”.

“Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families, de leerlingen en docenten, en de hele gemeenschap die hierdoor geraakt is. Hier zijn geen woorden voor.”

Veel ambulances en agenten

De politie kwam in actie na een melding dat een man met een zwaard op het terrein was en een persoon had aangevallen. Er waren veel ambulances en agenten in de weer bij de school. De sfeer was paniekerig, zeiden omstanders tegen het Zweedse Expressen.