Keuringsdienst van waarde: kippenslacht

Er worden jaarlijks een half miljard kippen geslacht in Nederland. Hoe worden die precies om het leven gebracht? Met die vraag begint een nieuwe Keuringsdienst-aflevering over het slachtproces. Het team moest veel belrondjes maken, want het was lastig om toegang bij slachtbedrijven te krijgen. Uiteindelijk krijgen Ersin Kiris en Marijn Frank toestemming. Kiris gaat op bezoek bij Geert van der Kaa, een boer die een traditionele slachtmethode hanteert. De presentator heeft het even moeilijk als hij een demonstratie krijgt. De kip krijgt eerst een stroomstoot en gaat daarna met het hoofd naar beneden een soort trechter in. „Dit vind ik toch best heftig om te zien. Dat zo’n dier doodgaan voor mijn neus.” Frank krijgt een kijkje achter de schermen bij het grote bedrijf Plukon, waar men een verdoofsysteem met gas gebruikt, een trend in de industrie. „Ik ga hier van dromen”, zegt ze als ze de kippen op de lopende band langzaam in slaap ziet vallen, op weg naar de slacht. Volgens de gids is deze manier van verdoven de minst dieronvriendelijke manier van slachten. Want diervriendelijk kun je slachten niet noemen.

    • Thijs Schrik