Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Sport

Ineens zie je overal kunstgras

Kunstgras is niet meer alleen voor sportvelden. Ook in tuinen, in kantoren en op rotondes duikt het ineens op.

Foto Royal Grass

Nederland won een keer. Maar dat was niet het enige opvallende aan de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Kazachstan op 10 oktober. Voor het eerst speelde Oranje een wedstrijd op kunstgras. Niet al te goed kunstgras overigens: het zat vol met bruine vlekken.

Vandaag komt een van de grootste kunstgrasproducenten ter wereld, Koninklijke Ten Cate, met kwartaalcijfers. Gister werd bekend dat een consortium het bedrijf wil overnemen.

Waar kunstgras vroeger voornamelijk voor sportvelden werd gebruikt – eerst hockey, daarna ook voetbal – duikt het steeds vaker ook op andere plekken op.

Landscaping

Het inzetten van kunstgras voor ‘landscaping’ - als versiering van tuinen en openbare ruimte - neemt toe in populariteit. Bestond de omzet van de grasdivisie van Ten Cate in 2012 nog voor zeven procent uit producten bedoeld voor landscaping, in 2013 was dat toegenomen tot 20 procent en een jaar later tot 25 procent. En Ten Cate verwacht nog meer, staat in hun jaarverslag van 2014:

“De markt voor landscaping groeit sterk en heeft op termijn gelijke potentie als de sportmarkt.”

Ook volgens directeur Freek Verhoeven van Royal Grass, een grote speler in de Nederlandse landscapingmarkt, is er nog veel mogelijk in zijn branche. “De afgelopen twee jaar hebben we een groei doorgemaakt van 20 procent. Dat verwacht ik voor dit jaar ook.” Nederland is een grote producent van kunstgras voor de landscapingmarkt, zegt Gert Steens, manager investor relations van Ten Cate:

“Er wordt hier bijna de helft gemaakt van het landscapingskunstgras dat in Europa gelegd wordt.”

Een vierkante meter kunstgras kost je als consument, afhankelijk van de kwaliteit, tussen de 30 en 45 euro.

De categorieën ‘privégebruik’ en ‘openbare ruimte’ vormen samen de landscapingmarkt. De cijfers voor 2017 zijn een projectie.

Waar vind je kunstgras tegenwoordig, buiten de sportvelden?

1. Verkeer

Een van de toepassingen van synthetisch gras is in het verkeer. Het ligt in middenbermen (niet tot ieders genoegen) en op rotondes. “In Nederland gebeurt dat niet zoveel,” zegt Freek Verhoeven.

“Maar in Zweden bijvoorbeeld wel, door het klimaat waardoor gras daar minder goed groeit en je toch een contrast in kleur wil zien.”

Tegen de Syrische grens, in Gaziantep in Zuid-Oost Turkije, ligt onder een deel van de rails van de tramlijn die in 2011 werd geopend in plaats van echt gras een tapijt van kunstgras. Het grootste kunstgrasproject ter wereld werd in 2013 gerealiseerd in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Bij het vliegveld werd 160.000 vierkante meter kunstgras gelegd.

2. Gazon

“Wij halen de meeste omzet in Nederland uit het leveren van gras voor tuinen,” zegt Freek Verhoeven. “Zo’n 90 procent.” Maar het gebruik van kunstgras strekt verder dan het vervangen van de normale natuurgrasmat in een tuin. Dakterrassen en balkons worden met synthetisch gras bedekt of speeltuinen en schoolpleinen krijgen een kunstgras veldje.

Zo wordt kunstgras gemaakt:

3. Interieur

Weinig mensen zullen overwegen een echt grasveld in hun woonkamer aan te leggen. Maar met kunstgras gebeurt dat wel. Of bedrijven geven het woord kantoortuin een hele nieuwe betekenis en leggen het als alternatief voor tapijt bij de receptie of in bedrijfsruimtes zelf. Freek Verhoeven:

“Sommigen hangen het ook als een soort behang aan de muur.”

Zeven opvallende plekken met kunstgras:

4. Droge gebieden

Cannabis is niet de enige soort alternatief grass waar in Californië tegenwoordig veel vraag naar is, ook de vraag naar ‘artificial turf’ stijgt. Dit voorjaar verplichtte gouverneur Jerry Brown Californiërs hun watergebruik met 36 procent terug te dringen. Grasirrigatie zorgt voor meer dan een derde van het watergebruik. En dus is het kiezen voor een kunstgras veldje een goed alternatief, helemaal omdat het een belastingvoordeel oplevert.