‘Het diner’ op zijn Italiaans

Eerst even een bekentenis: ik heb Het diner van Herman Koch niet gelezen, noch de film van Menno Meyes gezien. Soms gaat dat zo. Het duurde zelfs even voordat ik doorhad dat I nostri ragazzi van Ivano de Matteo op een boek gebaseerd was, zo enerverend liepen in het eerste uur de scènes in elkaar over.

Het verhaal over twee rivaliserende broers, die eens per week met hun niet minder kissebissende echtgenotes in een duur Romeins restaurant dineren, wordt ingezet met een hectische schietpartij door een opgefokte agent. Als beide broers daar beroepshalve mee te maken krijgen, staan de morele verhoudingen op scherp. Zijn er verzachtende omstandigheden? Of alleen als je er zelf mee te maken krijgt? Als hun eigen zoon en dochter betrokken raken bij een misdaad bijvoorbeeld?

Staan de stukken eenmaal op het bord, dan wordt de film monotoner, realiseer je je dat je dit een Kammerspiel met vier acteurs kon zijn en wordt de uitkomst voorspelbaar.