Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Harde kritiek VN op “islamofoob” Tsjechië

“Tsjechië moet stoppen met mensenrechtenschendingen”. President Zeman houdt voet bij stuk.

Zeid hekelt het beleid en de toon van de Tsjechische regering.
Zeid hekelt het beleid en de toon van de Tsjechische regering. Foto Fabrice Coffrini / AFP

Tsjechië schendt met zijn vreemdelingenbeleid de mensenrechten en moet stoppen met het vastzetten van migranten en vluchtelingen. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad Al Hussein van de Verenigde Naties gezegd. De Tsjechische president Zeman heeft al aangekondigd zijn beleid niet te herzien.

De VN zegt dat vreemdelingen standaard veertig tot soms negentig dagen worden vastgezet onder slechte omstandigheden. Zeid erkent dat meer Europese landen beleid hebben dat erop gericht is om vluchtelingen buiten de deur te houden, maar vindt dat Tsjechië in negatieve zin opvalt:

“Volgens betrouwbare verslagen van verschillende bronnen zijn schendingen van de mensenrechten van vluchtelingen uitzondering noch toeval, en systematisch. Ze lijken een structureel onderdeel te zijn van het beleid van de Tsjechische regering, dat erop gericht is om migranten en vluchtelingen ervan te weerhouden om het land binnen te komen of er te blijven.”

Zware kritiek

De Hoge Commissaris zegt dat onder de migranten veel vluchtelingen zijn die zowel in hun thuisland als op weg naar Tsjechië “afschuwelijk geleden” hebben. “Het is in het internationale recht overduidelijk dat vreemdelingendetentie uitsluitend gebruikt mag worden als laatste redmiddel.” Het vastzetten van kinderen is volgens de VN Commissie voor Kinderrechten “uitsluitend op basis van hun migratiestatus of die van hun ouders onwettig, nooit in hun belang en niet goed te praten”, benadrukt Reid.

In de verklaring van Reid worden naast het detentiebeleid ook de faciliteiten gehekeld; het gebrek aan mogelijkheden om bezwaar te maken; vernederingen; het afnemen van telefoons waardoor contact met het thuisland niet mogelijk is; de strenge fouilleringen en controles; en de verplichte financiële bijdrage aan de detentie van zo’n 9 euro per dag. Verder zegt hij zich volgens de verklaring zorgen te maken over het “steeds xenofobere publieke discours”, de “islamofobe statements” van president Milos Zeman en de petitie “Tegen Immigratie” van oud-president Václav Klaus:

“[Zeman] heeft er bij de regering op aangedrongen onmiddellijk stappen te ondernemen om de mensenrechten van migranten en vluchtelingen te respecteren.”

Zeman buigt niet

Zeman legt de kritiek volgens een woordvoerder naast zich neer, aldus Reuters. “De president heeft lang gewaarschuwd voor de gevaren van moslimfundamentalisme. Hij blijft bij zijn mening en zal die niet veranderen onder druk uit het buitenland.”