Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Google: 50 miljoen per jaar voor digitale journalistiek

Het zoekbedrijf erkent zijn verantwoordelijkheid voor het ‘ecosysteem’ van online nieuws.

Google wil drie jaar lang 50 miljoen euro per jaar investeren in digitale journalistiek.
Google wil drie jaar lang 50 miljoen euro per jaar investeren in digitale journalistiek. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP

Google heeft vanmiddag een stimuleringsfonds voor digitale journalistiek gepresenteerd. Grote bedrijven, kleine bedrijven en start-ups, iedereen met een goed idee voor “een nieuwe benadering van digitale journalistiek” kan vanaf vandaag een voorstel indienen.

Het fonds, onderdeel van Google’s Digital News Initiative, keert 50 miljoen euro per jaar uit, voor een periode van drie jaar. Dat bedrag komt overeen met anderhalf keer de winst die Google in het tweede kwartaal boekte - per dag. In april tot en met juni 2015 haalde Google een winst van in totaal 3,47 miljard euro.

Het Europese Digital News Initiative (DNI) heeft als doel een ,,duurzamere toekomst te bewerkstelligen voor digitaal nieuws”. NRC Media is een van de twaalf nieuwsorganisaties die afgelopen voorjaar het project startte, naast onder meer The Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung en The Economist.

Sneller mobiel nieuws

Het DNI bestaat uit drie delen: Google investeert in productontwikkeling, training en onderzoek en het ondersteunen van innovatie. Op het gebied van productontwikkeling kondigde het Amerikaanse internetbedrijf vorige week een nieuwe open standaard aan om mobiele webpagina’s sneller te laten laden op smartphones en tablets. Accelerated Mobile Pages (AMP) is het eerste concrete project binnen het DNI.

De activiteiten op het gebied van training en onderzoek betreffen onder meer een door Google betaald onderzoek van het Reuters Institute for the Study of Journalism. Het Reuters-instituut komt morgen met een overzicht van hoe onder andere Nederlanders digitaal nieuws consumeren.

Het stimuleringsfonds kent in principe twee ronden per jaar, vertelde Madhav Chinnappa, bij Google verantwoordelijk voor de samenwerking met nieuwsorganisaties, vanmorgen in een telefonische toelichting. Geïnteresseerden kunnen plannen indienen op het gebied van technologie, maar ook inhoudelijker voorstellen maken kans op subsidie.

,,Wij willen geen beperkingen stellen, anders sluiten we mogelijk interessante ideeën uit.”

Dat zei Chinnappa vanmorgen. Google heeft in april het Digital News Initiative aangekondigd, omdat het volgens hem zijn verantwoorlijkheid wil nemen voor het ,,ecosysteem” van nieuws op internet.

,,Wij zijn de afgelopen jaren soms een onduidelijk bedrijf geweest. Geven wij nou om de nieuwssector of niet? Dat doen wij dus wel, zeker in een tijd van grote veranderingen, en daarom willen wij onze rol spelen in het ecosysteem.”

Google is de afgelopen jaren regelmatig in conflict gekomen met met de grote nieuwsorganisaties in Europa. In Duitsland bijvoorbeeld heeft het grootste mediaconcern van het land, Axel Springer, uitgever van onder meer BILD Zeitung, Google een vijand van de nieuwssector genoemd. De dienst Google News, waar gebruikers de koppen kunnen snellen van het laatste nieuws, zou ten koste gaan van het bezoek aan BILD.de en andere nieuwssites. In Frankrijk leidde een conflict over Google News tot een schikking in de vorm van een vergelijkbaar stimuleringsfonds zoals vandaag is aangekondigd.

Daarnaast kan Google’s DNI niet anders worden gezien als een (niet al te duur) charmeoffensief van het bedrijf nu het internetbedrijf nog steeds de Europese Commissie achter zich aan heeft voor mogelijk misbruik van zijn dominante marktpositie. Google hangt nog steeds een miljardenboete boven het hoofd.