Geruchten genoeg, waar blijft Adele?

Vier jaar na succesalbum ‘21’ is er een nieuwe flard muziek van Adele. Is het de moeite van het wachten waard?

Ze had nog maar één ambitie, verklaarde Adele eind 2011 na het ongekende succes van haar album 21: „Verdwijnen in obscuriteit om een groentetuintje te beginnen.” Het was een enerverend jaar geweest waarin de zangeres uit het Engelse Tottenham (Noord-Londen) records had gebroken met de miljoenenverkoop van haar tweede album. De teller stond op 17 miljoen wereldwijd. In februari 2012 nam ze maar liefst zes Grammy Awards in ontvangst. Adele Adkins, toen 23 jaar, was binnen een paar jaar de grootste artiest ter wereld.

Tijd om in een groentetuintje te schoffelen kwam er niet. Ten minste 21 miljoen mensen kijken uit naar haar volgende album: zoveel exemplaren gingen inmiddels van het vorige over de fysieke en/of digitale toonbank. Adele kreeg er nog vier Grammy’s bij, onder andere voor haar titelsong van de James Bondfilm Skyfall. Ze moest optredens afzeggen wegens stemproblemen en onderging een keeloperatie. Bij de Grammy-uitreiking zong ze alweer, maar twee maanden later verklaarde ze het rustiger aan te gaan doen om een nieuw album voor te bereiden. Twee jaar dacht ze daarvoor nodig te hebben.

Het was hard gegaan met de zangeres die nog maar drie jaar eerder de wereld veroverd had met haar debuutalbum 19, dat soepel laveerde tussen pop, jazz en soul. Vergelijkingen met Dusty Springfield en Amy Winehouse kon ze makkelijk de baas. Na de wat schutterige optredens uit haar beginperiode, onder andere in Paradiso in april 2011, ontwikkelde ze zich tot een podiumpersoonlijkheid met de vanzelfsprekende uitstraling van een souldiva.

Liefdesverdriet

Een belangrijke ontwikkeling na het van liefdesverdriet en wachten op de ‘one and only’ doordrenkte 21 is dat Adele inmiddels haar grote liefde lijkt te hebben gevonden. In januari 2012 maakte ze haar relatie met ex-bankier en ‘entrepreneur in goede doelen’ Simon Konecki openbaar. In oktober dat jaar werd hun zoon Angelo geboren. Afgelopen Kerst maakte Adele via Twitter bekend dat ze nog steeds samen is met haar ‘boyfriend’ en de vader van haar kind. Als het waar is dat liefdesverdriet een goudmijn is voor een songschrijver, dan moest Adele het in de afgelopen drie jaar zonder die van tranen doordrenkte bron van inspiratie stellen.

Bij haar 26ste verjaardag in mei vorig jaar postte Adele een cryptisch bericht op Twitter: „Bye bye 25... See you again later in the year.” De boodschap werd uitgelegd als de aankondiging van een nieuw album, 25, gemaakt in haar 25ste levensjaar zoals 19 en 21 ook naar haar leeftijd bij het opnemen van de muziek hadden verwezen. Songschrijvers James Ford, Kid Harpoon, Ryan Teddens, Phil Collins en Diane Warren verklaarden betrokken te zijn bij schrijfsessies met de zangeres.

Na alle jaren van wachten en speculaties heeft Adele afgelopen zondag een tipje van de sluier opgelicht. In het reclameblok van de tv-uitzending van zangtalentenjacht X Factor op de Britse tv liet ze in een spotje van 30 seconden een deel van een nieuw nummer horen. Zonder naam of nadere verklaring hoorde je haar zingen (vertaald): „Hallo… ik ben het. Ik vroeg me af of je na al die jaren weer eens wilt afspreken om alles door te nemen. Ze zeggen dat tijd wonden heelt, maar daar merk ik weinig van.” De tekst was op een zwart scherm te lezen. Verder geen mededelingen of nadere aankondiging van wanneer haar nieuwe album uitkomt, en ook haar woordvoerder wil er niets over zeggen, volgens persbureau AP.

In een brief aan haar fans op Facebook heeft Adele gisteren al wel meer uitleg over haar komende plaat gegeven, en bevestigd dat die 25 heet. Het is een plaat over volwassen worden, afscheid van de puberjaren, waarin ze altijd iets anders wilde dan ze deed of wenste. 25 is een ‘goedmaakplaat’ schrijft ze. „Mijn laatste plaat [21] was een plaat over een breuk en als ik deze moet labelen, dan zou ik zeggen dat het een goedmaakplaat is. Ik maak het goed met mezelf. […] 25 worden was een keerpunt voor me, pats boem, midden in mijn twenties. Wankelend op de grens tussen een oude adolescent zijn en een echte volwassene, heb ik besloten om te worden wie ik zal zijn zonder dat ik een verhuiswagen vol oude troep met me meeneem.” Geen woord over wanneer de plaat verschijnt.

Gestopt met roken

Terug naar november 2010, toen Adele Adkins in een Amsterdams hotel naar hartelust vertelde over de muzikale inspiratie die ze in de VS opdeed. De chauffeur van haar toerbus had haar kennis laten maken met country en die eerlijke, simpele muziek was haar nieuwe passie. Ze droeg een bloemetjesjurk en vroeg samenzweerderig of de deur van de hotelkamer open mocht, zodat ze stiekem kon roken tijdens het interview.

Roken doet ze niet meer, maar haar muziekhart klopt nog altijd op de juiste plaats. Hoe lang het ook gaat duren; nieuwe muziek van Adele is het wachten waard.

    • Jan Vollaard