Draghi: Besluit over extra stimulering in december

Europese bank houdt de belangrijkste rente op 0,05 procent.

Mario Draghi op een persconferentie van de ECB. Foto Emmanuel Dunand/AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) besluit in december over de vraag of meer stimuleringsmaatregelen nodig zijn om de Europese economieën een zet te geven. Dat heeft ECB-president Mario Draghi vanmiddag gezegd in een toelichting op het rentebesluit. De financiële instelling laat de belangrijkste Europese rente ongewijzigd op 0,05 procent.

De president hintte donderdagmiddag al op dergelijke maatregelen door te stellen dat de de ECB haar obligatieopkoopprogramma mogelijk verlengt. De bank koopt sinds maart van dit jaar elke maand voor 60 miljard euro aan obligaties op, om er zo voor te zorgen dat er meer geld in omloop komt. Draghi stelde dat deze maatregel in ieder geval, zoals al eerder bekend was, tot september 2016 in stand houdt. ,,Maar mogelijke langer”, liep de Italiaan alvast vooruit op mogelijke besluitvorming in december.

De ECB-president had ook een boodschap voor de regeringen van eurolanden:

,,Zij moeten met eigen fiscaal beleid onze maatregelen ondersteunen. Monetair beleid alleen zou niet het enige ijzer in het vuur moeten zijn. ”

Laag inflatieniveau

De Eurozone heeft al een tijdje te kampen met een laag inflatieniveau. In september maakte de president van de Europese Centrale Bank bekend dat de prijzen van consumentengoederen dit jaar slechts met 0,1 procent toenemen. Dat is veel lager een stijging van het prijspeil van 2 procent waar de ECB naar streeft.

Oorzaak voor de lage inflatie in de Eurozone van de afgelopen maanden ligt deels aan de olieprijs die tot september een dalend verloop liet zien. In de Eurozone bestaat al enige tijd de vrees dat deflatie gaat optreden. Dat betekent dat de prijzen zouden dalen. Dat kan funest zijn voor een groeiende economie omdat consumenten hun uitgaven uitstellen. Door de afgelopen jaren de rente verschillende keren te verlagen hoopte de ECB het lenen aantrekkelijker te maken, waardoor consumenten en bedrijven gemakkelijker geld zouden gaan uitgeven en de prijzen stijgen.

    • Jorg Leijten