Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

“Blatter en Beckenbauer bedachten omstreden deal”

Volgens Wolfgang Niersbach is de toekenning van het Duitse WK eerlijk verlopen.

Niersbach arriveert bij de persconferentie.
Niersbach arriveert bij de persconferentie. Foto Alexander Heinl / EPA

Wolfgang Niersbach, de voorzitter van de Duitse voetbalbond, heeft beschuldigingen van omkoping rond het wereldkampioenschap van 2006 opnieuw met klem ontkend. Het WK zou op eerlijke wijze aan Duitsland zijn toegekend, liet hij volgens AP weten op een persconferentie naar aanleiding van een bericht van Der Spiegel dat er miljoenen betaald zijn aan FIFA-functionarissen. De omstreden betaling die aanleiding was voor de ophef zou een bonafide deal geweest zijn tussen Blatter en Beckenbauer.

Der Spiegel schreef dat de Duitsers omgerekend 9,5 miljoen euro betaald hebben aan vier leden van het uitvoerend comité van FIFA. Het geld daarvoor zou geleend zijn door toenmalig Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus. Daarbij is geprobeerd het geld buiten de boeken te houden. Later werd een bedrag dat gelijk is aan het bedrag dat terugbetaald zou moeten worden, overgemaakt van de Duitse bond naar de FIFA, officieel voor het culturele programma.

Deal Blatter en Beckenbauer

Niersbach zegt dat hij dinsdag een bezoek gebracht heeft aan het huis van Franz Beckenbauer, voetballegende en in 2006 voorzitter van het organisatiecomité. Beckenbauer zou gezegd hebben dat hij samen met Sepp Blatter afspraken maakte over de betaling van 10 miljoen Zwitserse frank aan FIFA in ruil voor 250 miljoen frank financiering. Nadat Beckenbauer het bedrag in eerste instantie zelf wilde betalen, maar daar op aanraden van zijn adviseurs vanaf zag, zou Louis-Dreyfus het geld hebben geleend.

Niersbach heeft altijd gezegd dat er bij de toekenning van het WK niet is gesjoemeld, maar gaf toe dat hij niet kon verklaren hoe het geld bij het financiële comité van de wereldvoetbalbond terecht kon komen. De Duitse justitie opende eerder deze week een vooronderzoek naar de zaak.