‘Debat over ProRail gaat voorlopig niet door’

Debat heeft geen zin als de vragen uit de Kamer nog niet zijn beantwoord, zo vinden partijen.

Foto Bart Maat / ANP

Het Kamerdebat van volgende week over ProRail gaat niet door. Volgens verschillende partijen heeft weinig zin om over het spoorbedrijf te praten als staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur nog niet alle vragen uit de Kamer heeft beantwoord, zo meldt de NOS. Mansveld liet vandaag weten dat ze voor die vragen meer tijd nodig heeft.

Het debat over ProRail werd eind vorige maand voortijdig afgebroken, omdat de Kamer ontevreden was over de antwoorden van de staatssecretaris. Mansveld kon onder meer geen duidelijkheid bieden over het dreigende tekort van 475 miljoen euro bij de spoorbeheerder. Onder meer oppositiepartijen SP, PVV en CDA hekelden het optreden van de bewindsvrouw.

Antwoorden twee weken vertraagd

Na afloop van het opgeschorte debat liet Mansveld weten dat ze uiterlijk aanstaande dinsdag uitvoerig schriftelijk antwoord zou geven op de vragen van de kamer. Ook moest de staatssecretaris vertrouwelijke documenten van ProRail naar de Kamer sturen en een extern onderzoek laten doen naar de tekorten, risico’s en de rechtmatigheid van uitgaven van de spoorbeheerder.

Die documenten en het onderzoek heeft Mansveld inmiddels verstuurd, maar voor het beantwoorden van de vragen heeft ze meer tijd nodig, zo schreef ze vandaag aan de Kamer. Volgens de staatssecretaris komt dat door de complexiteit en technische aard van de vragen, die zorgvuldigheid vereist. De Kamer krijgt uiterlijk 6 november antwoord, aldus de staatssecretaris die de laatste tijd flink onder druk staat.

    • Joost Pijpker