De Britten willen China’s best friend in het Westen zijn

China investeert miljarden in een kerncentrale en treinverbindingen in het Verenigd Koninkrijk.

President Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan met prins William gisteren tijdens het staatsbezoek in Londen.

Met investeringen in een nieuwe kerncentrale zijn China en het Verenigd Koninkrijk begonnen aan wat de leiders van beide landen „een gouden tijdperk” van samenwerking noemen. Staatsbedrijf China General Nuclear Corporation investeert ruim 8 miljard euro in de geplande kerncentrale van Hinkley Point in Somerset. De Chinezen werken hiervoor samen met het Franse energiebedrijf EDF. Het wordt de eerste nieuwe kerncentrale in Europa sinds de Fukushima-ramp in 2011. De centrale, die 6 miljoen huishoudens van energie gaat voorzien, moet in 2025 in werking treden.

China, het land met de beste hogesnelheidstreinverbindingen ter wereld, gaat ook meewerken aan de aanleg van een hogesnelheidslijn in Engeland, die Londen moet verbinden met Birmingham. In totaal investeert China ruim 40 miljard dollar (35 miljard euro) in Engelse infrastructuur. De overeenkomsten werden ondertekend op de tweede dag van het vierdaagse staatsbezoek van de Chinese president en partijleider Xi Jinping.

Nog nooit eerder is in Londen zo’n brede en lange rode loper uitgerold voor een Chinese leider. Het Verenigd Koninkrijk wil „China’s beste vriend in het Westen” zijn en daarom werd in Londen eerst alles uit de kast gehaald om president Xi Jinping het gevoel te geven dat hij net zo speciaal is als de Amerikaanse president Obama. Vervolgens werden er deals gesloten ter waarde van bijna 55 miljard euro, zegt premier David Cameron.

41 saluutschoten

Xi krijgt van de Conservatieve regering en het Britse koningshuis de full treatment. Hij en zijn vrouw werden verwelkomd met 41 saluutschoten, een rijtocht in een koets over de Mall, de weg naar Buckingham Palace, een ontvangst in de Royal Gallery in Westminster, een uitbundig staatsdiner en heel veel verbale lof.

Xi onderging het kleurrijke ritueel in Buckingham Palace en de Royal Gallery met een geamuseerd lachje om zijn mond. Hij prees in twee speeches de „visionaire Britse strategie” met betrekking tot zijn land.

De betreffende strategie is ontworpen door minister van Financiën George Osborne, die daarmee het ministerie van Buitenlandse Zaken overklaste. Het aanhalen van de banden met China, de tweede economie van de wereld, heeft de regering-Cameron verheven tot de hoogste prioriteit van het buitenlandbeleid.

Hoe dit nieuwe beleid zich verhoudt tot de relaties met de VS en de andere EU-landen, laten Cameron en minister van Financiën Osborne in het midden. In feite zijn zij bezig aan een inhaalslag, want Duitsland en Nederland zijn op dit moment de twee belangrijkste handelspartners van China in de EU.

De Britse inhaalslag, die iets weg heeft van voordringen in de rij voor een Londens theater, doet in de VS opnieuw veel wenkbrauwen fronsen, te meer omdat de Britten met geen woord reppen over politieke gevoeligheden als mensenrechtenschendingen en de annexatie van gebieden in de Zuid-Chinese Zee.

Het nieuwe Chinabeleid in Londen moet gezien worden als een antwoord op de kritiek van eurosceptici dat het Verenigd Koninkrijk niet zelfstandig buitenlands beleid kan voeren als EU-lid. Dat het Verenigd Koninkrijk lid moet blijven van de Europese Unie om voor China interessant te blijven, is ook duidelijk. De EU is de belangrijkste afzetmarkt van Chinese producten.

Mensenrechten

Volgens de Britse gastvrouwen en -heren van Xi Jinping passen in deze fase geen of slechts weggemoffelde discussies over mensenrechten, Tibet en andere gevoelige kwesties. In dat opzicht hebben Cameron en Osborne geleerd, nadat zij na een ontmoeting met de dalai lama in 2012 in de diplomatieke ijskast werden gezet door China.

De enige die wel een politiek signaal gaf was prins Charles, die goed bevriend is met de Dalai Lama. De kroonprins bleef weg van het staatsdiner, officieel omdat hij andere afspraken had. Hij dronk alleen een kopje thee met president Xi.

    • Oscar Garschagen
    • Titia Ketelaar