Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Dader (21) Zweedse zwaardmoord overleden

Het dodental is inmiddels opgelopen tot twee. Daarnaast raakten een leraar en een leerling gewond.

De Zweedse hulpdiensten haastten zich na de aanval naar de school.
De Zweedse hulpdiensten haastten zich na de aanval naar de school. Foto Bjorn Larsson / EPA

De 21-jarige man die vandaag met een zwaard mensen aanviel bij een school in het Zweedse Trollhättan is in het ziekenhuis overleden. Hij stierf aan de verwondingen die hij opliep nadat hij door de politie werd neergeschoten. Bij de aanval kwamen nog twee mensen om het leven.

Dat melden Zweedse media. Na de aanval werd de man nog geopereerd, maar dat mocht niet meer baten. Hij overleed even na 16.00 uur.

De politie heeft de dader geïdentificeerd als een een 21-jarige inwoner van het stadje, dat op zo’n 75 kilometer ten noorden van Göteborg ligt. Zijn huis is door de autoriteiten doorzocht. De aanval vond om 10.10 uur plaats in café naast de basis- en middelbare school. De school, waar zo’n 400 leerlingen heengaan, staat bekend als een instelling met slechte onderwijsresultaten en veel scholieren die problemen hebben.

Grap

Leerlingen die de aanval zagen plaatsvinden zeiden dat de man een Starwarsmasker droeg toen hij de school binnenging. Zij dachten aanvankelijk dan ook dat het om een grap ging. Een anonieme leerling zei tegenover de Zweedse krant The Local:

“Toen we hem voor het eerst zagen, dachten we dat het om een grap ging. Hij droeg een masker en zwarte kleding en had een lang zwaard bij zich. Sommige leerlingen wilden met hem op de foto en wilden aan het zwaard voelen.”

Getuigen, familieleden en scholieren worden opgevangen door een crisisteam. Een foto die vermoedelijk van de aanvaller is circuleerde vandaag op social media:

Twitter avatar Aftonbladet Aftonbladet Här är Saras bild på skolmördaren: ”Han sa inte ett ord”
https://t.co/x33HVlaPKs https://t.co/dcRw8Ka0vE

Twee doden, drie gewonden

Bij de aanval zijn een docent en een 17-jarige leerling overleden. Zij stierven aan steekwonden. Nog een andere docent en twee leerlingen raakten gewond. De leraar verkeert in kritieke toestand, de toestand van een 15-jarige leerling is stabiel. Voor zover bekend zijn er geen andere gewonden gevallen.

Het motief van de dader is nog niet bekend. Naast het zwaard had hij nog andere steekwapens bij zich. Zweedse media melden dat de man extreemrechtse ideeën had en bekend stond als een tegenstander van het toenemende aantal asielzoekers in de regio. Op de school zaten vooral allochtone leerlingen De dader zou een Youtube-account hebben waarom hij Adolf Hitler en nazi-Duitsland verheerlijkte en de islam en immigranten hekelde. Dit is niet bevestigd door de politie.

De politie weet de naam van de man, maar brengt die nog niet naar buiten. De Zweedse premier Stefan Lofven is naar Trollhättan gereisd. Hij noemt vandaag een “zwarte dag”:

“Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families, de leerlingen en docenten, en de hele gemeenschap die hierdoor geraakt is. Hier zijn geen woorden voor.”

Aanvallen op scholen zeldzaam in Zweden

Aanvallen op scholen komen zelden voor in het rustige Zweden. In 1961 viel een dode en raakten zes mensen gewond bij een schietpartij op een school in Kungälv. Dat was de laatste keer dat er doden vielen bij een aanval op een school. Wel werd in Malmö in 2004 een aanval verijdeld.