Metropole Orkest is volgens NRC-peiling dé cultuurmaker

Het Metropole Orkest is de invloedrijkste cultuurmaker van Nederland, en niet architect Rem Koolhaas. Ontwerper Daan Roosegaarde is de nummer twee, en niet het Rijksmuseum. Op de derde plaats hoort het Nederlands Danstheater en niet fotograaf Anton Corbijn.

Dat zijn de uitkomsten van een publiekspeiling die NRC op zijn website heeft gehouden over de NRC Cultuur Top 100 die een week geleden voor het eerst is gepubliceerd. Een tienkoppige jury heeft daarvoor bepaald wie de invloedrijkste Nederlandse cultuurmaker in het buitenland in 2014 was. Voor de samenstelling zijn ook gegevens verzameld over aantallen optredens, exposities of ontwerpen in 2014, over inkomsten uit het buitenland, over prijzen, onderscheidingen en internationale media-aandacht.

Op nrc.nl werd bezoekers van de NRC Cultuur Top 100 gevraagd om met een stem zelf aan te geven wie de meest invloedrijke cultuurmaker is. Bijna 1.400 mensen hebben een stem uitgebracht.

Een opvallende nummer vier in de publieksranglijst is hardrockband Vanderbuyst, die eerder dit jaar stopte en in de NRC Cultuur Top 100 op de 84ste plek stond. Het illustreert dat er in sociale media oproepen zijn geweest om op bepaalde cultuurmakers te stemmen. Ook voor Metropole Orkest en Roosegaarde zijn die er geweest.

Dans is goed vertegenwoordigd in de publieks Top 10, waar ook het Nationale Ballet en jeugdgezelschap De Stilte in zijn beland.

Rem Koolhaas, de nummer 1 van de jury, haalt net de publieks Top 10, met evenveel stemmen als collega-architect Ben van Berkel.

Opvallend lager dan bij de jury, die het belang van de dance-industrie onderstreepte, staan de DJ’s die internationaal veel succes hebben. Tiësto, nummer zes in de NRC Cultuur Top 100, zakt bij het publiek weg naar een 55e plek.