Longkanker geconstateerd bij Johan Cruijff

Vanmorgen meldden Spaanse media al dat Cruijff longkanker zou hebben. Zijn management heeft dit bevestigd.

Johan Cruijff tijdens de start van de finale van de landelijke Cruyff Courts.
Johan Cruijff tijdens de start van de finale van de landelijke Cruyff Courts. Foto: Koen van Weel / ANP

Cruijff onderging de afgelopen weken verschillende onderzoeken in een ziekenhuis in Barcelona. Daarbij is de longkanker geconstateerd. De voormalig stervoetballer wordt nog onderzocht in Barcelona.

Het is niet bekend wanneer die onderzoeken zijn afgerond of in welk stadium de ziekte is. Op dit moment doet het management geen verdere mededelingen, “vooral omwille van de privacy van Johan en zijn familie.”

Ongeloof heerst in de voetbalwereld

In de voetbalwereld wordt onthutst gereageerd op het nieuws. Op Twitter sprak Jack van Gelder zijn ongeloof uit. Oud-voetballer Ruud Gullit hoopt dat Cruijff de strijd tegen zijn ziekte zal winnen.

Twitter avatar jackvangelder Jack van Gelder Ik lees het bericht over Johan. Hoop dat het niet waar is. Als het wel zo zal zijn neem ik aan dat alles weer goed komt. Sterkte !
Twitter avatar GullitR Ruud Gullit Dear #johancruijff i know you as a fighter and after many battles you won you will win this one too https://t.co/zrbflIicLK

Aad de Mos, die Cruijff in zijn selectie had als trainer van Ajax in 1982, noemt hem zijn ‘leermeester’.

Twitter avatar aad300 Aad de Mos Veel sterkte voor mijn leermeester bij @AFCAjax #johan cruijff

Voorafgaand aan de bevestiging van het management wenste Susana Monje, preses van FC Barcelona, de oud-voetballer sterkte tijdens een persconferentie.

Twitter avatar FCBarcelona FC Barcelona Before beginning her presentation, VP Susana Monje sent a message of support to Johan Cruyff, who just announced that he has lung cancer.

Cruijff (68), in Barcelona bekend als ‘EL Salvador’ (de verlosser), speelde tussen 1973 en 1978 voor de Catalanen. Tussen 1988 en 1996 was hij trainer in Nou Camp. Onder zijn leiding won Barcelona in 1992 voor het eerst de Europa Cup 1.

Verstokte roker

Cruijff was een verstokte roker, als speler en als trainer. Hij maakte als voetballer ook reclame voor sigaretten, voor het merk Roxy. In 1991 stopte hij met roken, nadat hij in Spanje aan zijn hart was geopereerd, in februari van dat jaar. Hij kreeg toen in een ziekenhuis in zijn woonplaats Barcelona een dubbele bypass. Daarna ging hij over op kauwgom en lolly’s.

Hij trad vervolgens op in een campagne tegen roken. In een campagnefilmpje van de Catalaanse regering jongleerde hij met een pakje sigaretten om dat later weg te schieten. Cruijff zei toen dat het voetballen hem alles had gegeven en dat het roken hem bijna alles had ontnomen.

Cruijff had geluk dat hij op tijd kon worden geopereerd, volgens de chef van de afdeling cardiologie in het ziekenhuis waar Cruijff destijds werd behandeld. De toestand van zijn kransslagaders was toen zo slecht, dat hij ieder ogenblik een zware hartaanval had kunnen krijgen.

Cruijff voelde zich al ruim een week voorafgaand aan die operatie niet goed, maar dacht zelf dat een oude maagzweer opspeelde. Hij meldde zich zelf bij het ziekenhuis nadat de klachten tijdens het winkelen met zijn vrouw steeds erger waren geworden.

Legendarische nummer 14

Cruijff geldt als de beste Nederlandse voetballer aller tijden. Hij speelde tussen 1964 en 1984 bij Ajax en Barcelona en behaalde daar grote successen. Met het Nederlands elftal haalde de legendarische nummer 14 de finale van het WK van 1974 in het toenmalige West-Duitsland. In de finale was het organiserende land met 2-1 te sterk. In 1971, 1973 en 1974 werd Cruijff verkozen tot beste voetballer van Europa.

Na zijn loopbaan als speler was Cruijff coach bij Ajax en FC Barcelona. In 1996 stopte hij. De laatste jaren manifesteerde hij zich als architect van de bestuurlijke en technische omwenteling bij Ajax, die als ‘Cruijff-revolutie’ te boek staat.