Verdacht? Dat wordt gewoon openbaar 

De ethische commissie van de FIFA maakte vandaag voor het eerst gebruik van het recht om namen van mensen naar wie ze onderzoek doet te publiceren. De opvallendste: de Spaanse bondsvoorzitter Ángel María Villar Llona.
De Spaanse bondsvoorzitter Ángel María Villar Llona in gesprek met UEFA-voorzitter Michel Platini. Naar beide heren doet de ethische commissie van de FIFA onderzoek. Platini is geschorst. Foto Joe Klamar/AFP

De ethische commissie van de FIFA maakte eerder vandaag bekend dat het onderzoek naar FIFA-vicevoorzitter Ángel María Villar Llona is afgerond. Binnenkort hoort de Spanjaard of hij geschorst wordt. Een dag eerder benoemde het dagelijks bestuur van de FIFA hem tot voorzitter van het comité dat de WK's organiseert. Het is de surrealistische en pijnlijke situatie waarin de door corruptie geplaagde wereldvoetbalbond FIFA beland is.

De ethische commissie maakte vandaag gebruik van haar zojuist verworven recht om namen te openbaren van degenen naar wie zij onderzoek doet. De commissie publiceerde enkele namen van (ex-)bestuurders die zij op de korrel heeft.

Naast Villar (65), tevens voorzitter van de Spaanse voetbalbond en momenteel vervanger van de geschorste voorzitter Michel Platini bij de UEFA, maakte de ethische commissie bekend dat het onderzoek naar Franz Beckenbauer is afgerond. Ook Beckenbauer hoort binnenkort of hij geschorst wordt.

Villar en Beckenbauer worden ervan verdacht de ethische regels te hebben overtreden bij de toewijzing van de WK’s van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar).

Vorige week kwam Beckenbauer, erevoorzitter van Bayern München, ook in opspraak. De Duitser zou bij de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland eveneens een dubieuze rol hebben gespeeld. De organisatie zou onder zijn leiding stemmen hebben gekocht om het WK binnen te halen. Beckenbauer ontkent elke betrokkenheid.

Ook de namen van scheidend FIFA-voorzitter Sepp Blatter en Platini staan op de lijst. Zij zitten momenteel een schorsing van 90 dagen uit. Jerôme Valcke, die onlangs als secretaris-generaal door de FIFA op non-actief werd gesteld, is ook onderwerp van onderzoek. Verder staan de voormalige vicevoorzitters Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo op de lijst. Zij werden eerder al opgepakt door de Zwitserse justitie op verzoek van de FBI.

    • Bas Tooms