Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Bouterse mag drugszaak niet civiel over doen

Een verzoek van de Surinaamse president Desi Bouterse om via het horen van in totaal 55 officieren van justitie, politieagenten, medeverdachten en voormalige ministers aan te tonen dat hij in 2000 ten onrechte in Nederland zou zijn veroordeeld tot elf jaar cel wegens cocaïnehandel is door de rechtbank in Den Haag afgewezen.

Bouterse had de rechtbank verzocht om een zogeheten voorlopig getuigenverhoor te mogen houden in Den Haag. Hij hoopte zo te bewijzen dat het OM zou hebben geknoeid in zijn strafzaak. De rechtbank oordeelde gisteren dat Bouterse een strafrechtelijke veroordeling niet kan aanvechten met civiele middelen. Eerdere pogingen van de advocaat van Bouterse, Inez Weski, om via de Hoge Raad heropening te bereiken zijn steevast door de hoogste rechter verworpen. (NRC)