Weer een mega-overname in de technologiesector

Western Digital, een Amerikaanse fabrikant van opslagapparaten, neemt concurrent SanDisk over voor ongeveer 19 miljard dollar (circa 16,5 miljard euro). Dat maakte het Amerikaanse bedrijf gisteren bekend. Het eveneens Amerikaanse SanDisk is in Nederland vooral bekend als fabrikant van geheugenkaarten, maar het doet veel meer dan dat.

SanDisk is een van de grootste fabrikanten van zogeheten NAND-flash-geheugenchips ter wereld. Die worden vooral in mobieltjes gebruikt, maar ook steeds vaker in computers met harde schijven. De technologie verbruikt minder stroom en kan data sneller verwerken. Daardoor is de techniek van SanDisk geschikt voor de snelgroeiende markt van cloud computing: het aanbieden van rekenkracht en opslagcapaciteit op afstand.

De overname is een van de vele grote overnames de laatste tijd in de wereldwijde technologiesector. Zo kondigde computerfabrikant Dell eerder deze maand aan dat het concurrent EMC wil overnemen. Met die overname is 67 miljard dollar (58,9 miljard euro) gemoeid: de grootste technologie-overname ooit. Ook EMC levert gespecialiseerde opslagsystemen voor de cloud aan grote zakelijke klanten. Blijkbaar denken fabrikanten dat het de komende jaren belangrijk is om groot te zijn om de concurrentiestrijd te kunnen winnen. Zij zetten sterk in op schaalgrootte.

Western Digital telt 86,50 dollar per aandeel neer voor SanDisk. De slotkoers van het aandeel was voor het bod 75,19 dollar, waarmee het bedrijf een marktwaarde heeft van 15,4 miljard dollar.

De markt voor NAND-flash-geheugenchips groeide vorig jaar tot bijna 29 miljard dollar. Western Digital zag zijn omzet in het afgelopen boekjaar echter met 4 procent krimpen tot 15, 1 miljard dollar. (ANP/NRC)