CDA-boegbeeld Willem Aantjes overleden

Aantjes is op 92-jarige leeftijd “in alle rust thuis gestorven”.

Willem Aantjes werd 92 jaar.
Willem Aantjes werd 92 jaar. Foto Merlin Daleman

Prominent CDA’er Willem Aantjes is overleden. Dat meldt het CDA. Aantjes was fractievoorzitter van de ARP en de eerste fractievoorzitter van het in 1980 opgerichte CDA. Hij is thuis gestorven.

Aantjes werd in 1959 lid van de Tweede Kamer voor de Anti Revolutionaire Partij, na een carrière bij de PTT en later de Nederlandse Christelijke Aannemers- en Bouwvakpatroonsbond. Hij hield zich onder meer bezig met de PTT en visserij, maar ook met volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en buitenlandse zaken.

Twitter avatar ruthpeetoom Ruth Peetoom Verdrietig door het bericht dat Willem Aantjes is overleden. Een groot christendemocraat, man van principes, hartelijk en betrokken mens.

Van ARP naar CDA

Toen zijn partij op leek te gaan in het CDA had hij daar in eerste instantie zijn twijfels over, omdat hij vreesde dat het christelijke karakter van de ARP in de nieuwe partij onvoldoende onvoldoende tot zijn recht zou komen. Uiteindelijk legde hij zich erbij neer en werd hij zelfs de eerste fractievoorzitter.

Oorlogsverleden en het RIOD

Aan de politieke loopbaan kwam een abrupt einde door ophef over zijn oorlogsverleden. Loe de Jong van Het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie concludeerde dat Aantjes bij de Germaansche SS had gezeten, en geen gevangene was zoals hij altijd had beweerd. Uit onderzoek bleek later dat hij juist in kamp Port Natal was opgesloten omdat hij had geweigerd lid te worden van de Waffen SS. De Jong zei jaren later “een aantal fouten” gemaakt te hebben, maar bleef erbij dat Aantjes fout zat.

Lees ook: Willem Aantjes, slachtoffer van een gebrek aan nuance